Molly McDowell naar CTO Vrouwenbasketball

Molly McDowell coacht volgend jaar niet Loon Lions, maar CTO Vrouwenbasketball. Vandaag kwamen McDowell, de Nederlandse Basketball Bond én Loon Lions met deze mededeling.

Het NBB-talententeam keert volgend seizoen onder leiding van McDowell terug op het hoogste niveau in de Vrouwen Basketball League. Naast het CTO coacht McDowell zoals vorige maand bekend werd gemaakt de nationale U18.

Voor Loon Lions is het even slikken, al was voorzitter René Bakker door Molly McDowell al in een vroegtijdig stadium op de hoogte gesteld van deze mogelijke stap. Bakker heeft al een tijdje kunnen nadenken over alternatieven voor McDowell en heeft hierover met het team al enkele keren van gedachten gewisseld.

Voor Molly McDowell was de aanbieding van de NBB een kans om niet te laten lopen. “Ik ben verknocht aan Landslake Lions en de mensen hier. Maar ik coachte in mijn vrije tijd en moest mij verder in leven houden met allerlei baantjes binnen en buiten de basketballwereld. Ik zou in de VS makkelijk een baan als coach kunnen krijgen, maar ik wil graag in Nederland blijven. Nu krijg ik het beste van twee werelden: bij de NBB werk ik fulltime als basketballcoach in Nederland. Dat is voor mij de ideale situatie.”

Voorzitter René Bakker heeft alle begrip voor de stap van McDowell. “Molly zou wel gek zijn als ze dit niet deed. Wat de NBB haar biedt, kunnen wij haar niet bieden. En voor het Nederlandse basketball is dit een uitstekende zaak. Ze is de beste opleider die je kunt krijgen in Nederland: tactisch, technisch en didactisch. En ze is ook nog eens fantastische persoonlijkheid. Voor de talentontwikkeling gaat dit zeker vruchten afwerpen. En dat is goed voor iedereen, ook voor ons.”

Een naam van een opvolger heeft de voorzitter nog niet. “We voeren gesprekken. Belangrijk is dat het team hem of haar ziet zitten. Iedereen blijft volgend jaar, maar de meiden moeten zich er goed bij voelen.”

Voor McDowell wordt het wennen om na tien jaar geen Lion meer te zijn. “Absoluut. Maar aan de andere kant: ik blijf in Landsmeer wonen, op een paar honderd meter van de sporthal. Dus jullie zullen me daar nog vaak genoeg zien. Dit is de plaats waar ik me thuis voel.”