Molly McDowell coach van het jaar; Tanya Bröring en Fieke Ligthart in All-Star Team

Het is een bijzonder weekend voor Molly McDowell. Vrijdag benoemd tot bondscoach van de U18, een dag later maakte de NBB bekend dat zij is gekozen tot coach van het seizoen 2016-2017.

Een mooie prestatie, zeker gezien de nog korte carrière van de Landsmeerse als coach in de VBL. Molly McDowell begon vorig seizoen als assistent-coach, maar nam halverwege het seizoen het roer over van coach Rob Brand als debutante op het hoogste niveau. Een verantwoordelijkheid waarvan ze zelf dacht dat ze er eigenlijk nog niet aan toe was.

Maar dat was te bescheiden. Molly’s kennis van de basketballsport is enorm en ze is een natuurlijke leider. Zoals bekend coachte de voormalige Lions-sterspeelster haar team vervolgens naar het kampioenschap van Nederland. Molly McDowell is de eerste vrouwelijke coach in de VBL die een landskampioenschap op haar naam wist te zetten.

Dit seizoen eindigden de Lions na een valse start als tweede in de reguliere competitie, met een duidelijke opgaande lijn in het spel.

Tanya Bröring scoorde dit seizoen tot nu toe gemiddeld 15,9 punten en pakte 7,6 rebounds per wedstrijd. Bovendien deelde ze 4,7 assists uit en pakte 2,8 steals per wedstrijd.

Tanya Bröring

Fieke Ligthart scoorde gemiddeld 11,2 punten en pakte 6,2 rebounds.

Maar het zijn niet alleen de cijfers die zowel Fieke als Tanya tot formidabele basketbalsters maken. Het is ook hun nadrukkelijke aanwezigheid aan beide kanten van het veld, hun strijdbaarheid, hun intelligentie en hun leiderschap. Zij nemen verantwoordelijkheid en geven het voorbeeld aan jonge speelsters in het team.

Kortom, ook voor hen een passend eerbetoon.

De overige speelsters van het All-Star-team worden bekend gemaakt tijdens de komende thuiswedstrijden van de teams waarin ze spelen.

Fieke Ligthart