Loon Lions begint halve finale met nederlaag


Loon Lions is de halve finale van de play-offs 2017 niet goed begonnen. De Lions verloren in eigen huis de eerste wedstrijd uit de best-of-five serie met 56-63 van Solar-systemen Grasshoppers.

De wedstrijd bleef spannend tot de laatste minuut, maar werd uiteindelijk door het team uit Katwijk verdiend gewonnen.

De verschillen in de statistieken waren niet groot, behalve dat Grasshoppers maar liefst 9 uit 15 pogingen vanachter de driepuntslijn raakschoot, terwijl Loon Lions slechts 4 uit 16 keer doel trof.

Tanya Bröring maakte 20 punten en pakte 7 rebounds, Fieke Ligthart had 16 punten en 7 rebounds.

Het duo van internationals, dat voor de wedstrijd door de NBB tot lid van het All Star-team 2016-2017 werd benoemd, was verantwoordelijk voor 65% van de Landsmeerse punten en meer dan de helft van de rebounds.

Daarmee is een ander manco in het Lions-spel blootgelegd: de rest van het team was niet productief genoeg, uitgezonderd Kim Hartman misschien, die 9 punten en 5 rebounds liet aantekenen.

Tanya Bröring, verdedigd door Mia Hordijk

Bij Solar-systemen Grasshoppers zaten vier speelsters in de dubbele cijfers: Mia Hordijk (16), Ingrid van de Plas (16), Evelien Messemaker (13) en Sharon Beld (13). De 165 centimeter grote Mia Hordijk onderscheidde zich bovendien door 9 rebounds te pakken. Het leverde haar na de wedstrijd een bos bloemen als Lady of the Game op.

Loon Lions gingen scherp van start en kwam na vier minuten op een 7-0 voorsprong. Een goede verdediging leidde tot een kwartstand van 13-7.

Driepunters van Sharon Beld, Noor Driesen en Evelien Messemaker zorgden in de tweede periode voor een ommekeer. Grasshoppers trok de wedstrijd naar zich toe en kwam op een 15-16 voorsprong.

Fieke Ligthart

Twee nieuwe treffers vanachter de driepuntslijn, van Tamlyn de Groot en opnieuw Sharon Beld, zorgden enkele minuten later voor 19-27, waarna Ingrid van der Plas de ruststand op 19-29 bepaalde. Loon Lions had het in het tweede kwart niet verder gebracht dan 6 punten.

Het slechte tweede kwart van de Lions bleek achteraf bepalend voor het eindresultaat. Loon Lions kwam in de derde periode terug tot 37-37, maar zette niet door. Grasshoppers kwam weer terug en Evelien Messemaker bepaalde met een driepunter de eindstand van de derde periode op 38-44.

Ingrid van der Plas maakte aan het begin van het laatste kwart 38-46, maar aanvoerder Tanya Bröring wilde van geen opgeven weten. Vijf punten van haar hand brachten de Lions op 43-46, waarna Charlotte van Kleef met een driepunter en een meteen daaropvolgende score een Landsmeerse voorsprong op het bord zette: 48-46.

Het Landsmeerse publiek ging er eens voor zitten, maar wat volgde was een fase waarin Grasshoppers met name door toedoen van de jonge Mia Hordijk een nipte voorsprong pakte en handhaafde. De Lions achtervolgden tot het einde aan toe, maar hadden niet voldoende kracht meer om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken.

De vermoeidheid werd manifest toen Fieke Ligthart met nog een halve minuut te gaan bij een stand van 59-63 een open lay-up miste, vervolgens haar vijfde persoonlijke fout maakte en gefrustreerd de bank opzocht. Daarmee was de laatste kans op winst verkeken.

Er volgden nog een aantal Landsmeerse fouten en (gemiste) vrije worpen van Katwijkse kant, maar dat had geen invloed meer op het eindresultaat: een zege voor Grasshoppers.

In de ander halve-finaleserie won Lekdetec met 68-56 van Dozy Den Helder.

Fotoalbum

Loon Lions vs Solar-systemen Grasshoppers