Thriller in ICL eindigt in nederlaag

Voor Loon Lions bracht het derde kwart van de competitie een slecht begin. In eigen verhuis verloren de Lions met 68-69 van Solar-systemen Grasshoppers. De wedstrijd werd beslecht in de laatste seconden, toen Loon Lions kort na elkaar drie fouten maakten en Grasshoppers de wedstrijd vanaf de vrije worplijn konden beslissen.

Tanya Bröring van de uitblinkster bij de Landsmeersen. Ze scoorde 24 punten en pakte 10 rebounds. Ook Fieke Ligthart zat twee keer in de dubbele cijfers, met 12 punten en 13 rebounds. Tessel van Dongen droeg 11 punten bij.

Tanya Bröring

Bij Solar-systemen Grasshoppers was Ilse Kuijt met 19 punten de meest productieve speelster.

Molly McDowell toonde zich na afloop teleurgesteld. “Met al onze ervaring hadden we het in de laatste minuut slimmer moeten aanpakken, maar we verloren de wedstrijd in de eerste drie kwarten. We weten dat Grasshoppers een team is dat je niet in zijn spel moeten laten komen, want dan loop je achter hen aan te rennen en dicteren zij de speelwijze en het tempo. En dat was precies wat er toch gebeurde. Dan komen we in het derde kwart 13 punten achter en moeten we in het vierde kwart een enorme inspanning plegen om terug te komen. Het was mooi dat het lukte, maar door al de adreline die dat genereerde hadden we onszelf in de laatste minuut niet helemaal meer in de hand.”

“Dit verlies hadden we niet moeten leiden”, vond McDowell. “De komende drie weken hebben we alleen maar zware wedstrijden, we zullen ons de komende week moeten herpakken en zien uit te vinden hoe we weer wat intelligenter kunnen gaan basketballen.”

De wedstrijd ging in de eerste helft redelijk gelijk op, wat zich uitte in een ruststand van 31-31.

In de derde periode startte Grasshoppers mede dankzij twee driepunters van Ilse Kuyt met een 1-9 run en kwamen de Lions in problemen. Het Katwijkse team liep uit naar een verschil van 14 punten toen Mia Hordijk met een vrije worp 34-48 maakte. De periode eindigde in een stand van 41-54.

Tessel van Dongen

In het vierde kwart kregen de Lions eindelijk greep op de wedstrijd, vooral dankzij de aanvallende productiviteit van Tanya Bröring en Tessel van Dongen en het feit dat Grasshoppers al vroeg in het kwart in foutenlast kwam.

Met nog vier minuten te spelen maakte Tessel van Dongen met een driepunter 61-61 en vanaf dat moment was het nagelbijten geblazen voor de supporters van beide zijden. Het verschil bedroeg vanaf dat moment nooit meer dan twee punten.

In de turbulente laatste minuut hielden de Lions het hoofd wat minder koel dan verwacht mocht worden met zoveel ervaren speelsters. Een ongelukkige fout van Fieke Ligthart op de helft van Grasshoppers met nog 8 seconden te spelen en een stand van 67-66 bracht Ilse Kuijt op de vrije worplijn, die echter twee keer miste. Een nieuwe fout van Fieke drie seconden later op Ingrid van der Plas leidde tot één treffer vanaf de vrije worplijn, 67-67. Vervolgens maakte Tanya Bröring een fout bij het pakken van de rebound, hetgeen Van der Plas opnieuw twee vrije worpen opleverde, die ze wel beide verzilverde: 67-69.

Inmiddels stond er nog één seconde op de klok en ging de Katwijkse coach Rick Driessen zodanig uit zijn dak dat hem een technische fout werd toebedeeld. Dat leidde tot een geslaagde vrije worp van Tanya Bröring, waarna de Lions nog een keer mochten uitnemen. Het lukte echter niet meer om in de seconde die nog restte een kansrijk schot te lossen.

Album

Loon Lions vs Solar-systemen Grasshoppers, 14-1-2017