Loon Lions naar Final Four Finale

Loon Lions heeft de eerste horde van het Final Four toernooi genomen. In een goed gevulde sporthal de Schaapskooi te Bemmel wonnen de Lions met 65-54 van Renes/Binnenland.

In de andere halve finale versloeg thuisploeg Lekdetec Solar-systemen/Grasshoppers, wat betekent dat de nummers 1 en 2 van de competitie vanavond tegenover elkaar staan in een reprise van strijd om de Supercup eerder dit seizoen.

Aanvankelijk leek het een makkelijk avondje te worden voor coach Molly McDowell en haar team; na het eerste kwart stond er een Landsmeerse voorsprong van 23-7 op het scorebord. Maar in het tweede kwart kwam Binnenland terug en werd het weer spannend. In de laatste periode stelden de Lions definitief orde op zaken en behaalde toch nog een ruime overwinning.

Renes/Binnenland had zich in de winterperiode versterkt met oud-speelster Jantine Kraak, die overkwam van F.Breeman BMW/Rotterdam. De overstap van de nog steeds zeer getalenteerde center betekent een waardevolle aanvulling voor het team van coach Joost van Rangelrooy. En uiteraard aan de andere kant een behoorlijke verzwakking voor de VBL-debutant Rotterdam. Kraak leverde in haar eerste wedstrijd voor haar oude team een veelbelovende bijdrage van 10 punten en 9 rebounds.

Met José Verhulsdonck geblesseerd op de bank en Jasmijn Overbeeke thuis in bed met griep was het front court van de Lions daarentegen onderbezet, maar de enig overgebleven center Fieke Ligthart compenseerde dat met 25 punten en 10 rebounds, een fraaie double-double dus. Bovendien liet de altijd hardwerkende international nog 5 assists aantekenen.

Fieke Ligthart

Charlotte van Kleef kwam een rebound te kort voor een double-double, maar had met 16 punten en 9 rebounds ook een belangrijk aandeel in de overwinning. Kim Hartman – hersteld van haar knieblessure – had 11 punten en Tanya Bröring was weer in elke categorie aanwezig met 8 punten, 8 rebounds en 7 assists.

Na drie minuten stond het 6-5, maar vervolgens plaatste Loon Lions een 15-0 run voordat Lisa van den Adel in de tiende minuut pas weer de volgende Barendrechtse punten kon laten aantekenen. Het eerste kwart eindigde met een Landsmeerse voorsprong van 23-7.

In het tweede kwart zette Binnenland verdedigend een tandje bij en leken de Lions juist aan defensieve intensiteit te verliezen. Dat zorgde voor Landsmeerse missers en Barendrechtse scores, met als gevolg een steeds kleiner wordende marge. Met rust was het verschil teruggebracht tot drie punten: 36-33.

In de derde periode kwam Binnenland zelfs op voorsprong toen de Barendrechtse uitblinkster Janine Guyt (17 punten in de wedstrijd) met een driepunter de stand van 38-41 op het bord zette en even later met een vrije worp het gaatje vergrootte tot 38-42. Aan de zijde van Loon Lions waren Fieke Ligthart en Charlotte van Kleef op dreef. Zij scoorden samen alle Landsmeerse punten van het derde kwart, Fieke 8 en Charlotte 5. Het resultaat was een gelijke stand van 49-49 bij de aanvang van de laatste periode.

Charlotte van Kleef

Twee driepunters van Charlotte van Kleef in het vierde kwart beslisten min of meer de wedstrijd. Ze droegen bij aan een 10-2 Landsmeerse run in de eerste zes minuten, wat een voorsprong van 59-51 opleverde. Dat kwam overigens ook doordat de Lions aan de andere kant van het veld de verdediging weer wat beter op orde hadden. Binnenland kwam niet verder dan vijf punten in het laatste kwart. Zo boekten de Lions uiteindelijk toch nog een betrekkelijk ruime overwinning.

De finale begint vanavond om 20:00 uur in sporthal De Schaapskooi in Bemmel. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Fotoalbum Tine Sierink

Loon Lions vs Binnenland F4 2017 Bemmel semi's