Orange Angels winnen van Estland

(tekst overgenomen van de website van de NBB, foto’s René Bakker)

2016-11-23-photo-00000246De Orange Angels hebben op waardige wijze afscheid genomen van de kwalificatiecyclus voor EuroBasket 2017. Hoewel Nederland zich niet meer voor het EK kon plaatsen, weerhield dat de jonge ploeg van interim-bondscoach Hakim Salem er niet van om de vloer aan te vegen met Estland. De Oosteuropese vrouwen werd woensdagavond in Sporthallen Zuid in Amsterdam na een forse 70-46 nederlaag gspeeld. Emese Hof was met 14 punten (7 uit 8) en 5 rebounds topscorer bij Oranje.

De Orange Angels begonnen voortvarend tegen Estland, waar uit maar met drie punten verschil van was gewonnen. Nederland had zich na de nederlaag tegen Frankrijk vier dagen eerder voorgenomen om beter te rebounden, minder balverlies te leiden en snel te spelen. Dat lukte allemaal tegen Estland, al was het aantal turnovers met 19 nog wat aan de ruime kant. Vanaf 19-7 aan het einde van het eerste kwart keken de Angels nooit meer om en via 19-16, 15-9 en 17-14 stond er na veertig minuten een overtuigende 70-46 zege op het scorebord. Sonja Kuijt, vorige maand nog actief op het WK 3×3 in China, maakte haar debuut bij de Angels in de zaal met twee rake driepunters.

Emese Hof, die in tegenstelling tot het duel tegen Frankrijk nu wel mee kon doen, zag haar team ‘een steady wedstrijd’ spelen. “Het eerste kwart was heel goed, daarna verzuimden we om meteen door te drukken, maar al met al hebben we het goed gedaan en de kwalificatie op een positieve manier afgesloten.”

2016-11-23-photo-00000249

Tanya Bröring speelde uit voorzorg met een speciale bril om haar oog te beschermen. Tegen Frankrijk had ze een lichte beschadiging aan het netvlies opgelopen, maar dat weerhield de captain er niet van om met haar team de volle tribunes in Sporthallen Zuid op een klinkende zege te trakteren. “Tegen een topland als Frankrijk worden we nog in bepaalde stukken van de wedstrijd overlopen, als we even niet scherp zijn, maar voor Estland zijn nu wel een maatje te groot. Het gevoel dat na deze kwalificatiecyclus overheerst is toch dat er meer had ingezeten. Cruciaal was de nederlaag in februari tegen Kroatië uit, die net even te groot uitpakte. Maar we sluiten het op een positieve manier af met een jonge, talentvolle selectie, waar we de komende jaren nog mooie dingen mee kunnen gaan doen.”

Interim-bondscoach Hakim Salem sluit zich bij zijn captain aan. “Ik sta hier met een goed gevoel. Ik heb genoten van Emese Hof, die is echt goed aan het worden. Het is wel een verschil om haar erbij te hebben. Maar ook van Sonja Kuijt die met twee driepunters op rij van de bank komt. Het zijn niet alleen de negen speelsters in deze selectie die bij het CTO Amsterdam zijn opgeleid, we zijn veel breder. Verdedigend hebben we het goed gedaan, je houdt ze op 46 punten. Uit was het maar drie punten verschil en misten zij het laatste schot, nu hebben we wel laten zien dat we over meer kwaliteit beschikken.”

2016-11-23-photo-00000250

Naomi Halman, Rianne de Roos, en voormalig Lions-speelsters Myrthe Beld en Marlous Nieuwveen werden onderscheiden met de Bondsspeld van de Nederlandse Basketball Bond. Het viertal werd na afloop van de wedstrijd van Nederland tegen Estland in het zonnetje gezet en benoemd tot Lid van Verdienste van de NBB. Halman, De Roos, Beld en Nieuwveen krijgen de onderscheiding voor hun verdiensten voor het Nederlandse vrouwenbasketball. Samen scoorden ze liefst 1982 punten voor de Orange Angels.

Er waren lovende woorden voor de vier van NBB-bestuurslid Fred van Urk, Orange Angels-captain Tanya Bröring en voormalig bondscoach Meindert van Veen, onder wiens leiding Halman, De Roos, Beld en Nieuwveen hun meeste interlands speelden.

Allevier hebben ze om uiteenlopende redenen een punt achter hun loopbaan bij het Nederlands vrouwenteam gezet. Reden voor de NBB om hen op gepaste wijze afscheid te laten nemen van de Nederlandse basketballgemeenschap. De vier Nederlandse basketbalsters kunnen allen bogen op een fraaie loopbaan als international. Halman droeg 75 keer het shirt van Oranje, De Roos 61, Beld 60 en Nieuwveen 56. Samen scoorden ze liefst 1982 punten voor de Orange Angels.