Drie Lions in Orange Angels

Loon-speelsters Tanya Bröring, Fieke Ligthart en Charlotte van Kleef zijn door bondscoach Hakim Salem geselecteerd voor de laatste twee kwalificatiewedstrijden van EuroBasket 2017.

In totaal 14 speelsters maken zich op voor de wedstrijd in en tegen Frankrijk op zaterdag 19 november a.s. en de wedstrijd thuis tegen Estland op woensdag 23 november.

Lekdetec levert vier speelsters, Loon Lions drie, Dozy Den Helder twee en Solar-Systemen Grasshoppers één. De overige vier geselecteerde speelsters spelen in het buitenland.

Nederland won in het drieluik tot nu toe twee van de vier wedstrijden. Gewonnen werd van Estland (63-66) en Kroatië (76-67) en verloren van EK-finalist Frankrijk (52-76).

Omdat Nederland de tweede wedstrijd tegen Kroatië met ruimere cijfers verloor (71-57), wordt kwalificatie geen onmogelijke maar wel een zware opgave. In het kwalificatietoernooi plaatsen namelijk de nummers één van elke poule zich voor het eindtoernooi, samen met de zes beste nummers twee. Om die zes vast te stellen wordt een ranking opgemaakt, waarbij de wedstrijden tegen de nummer vier uit de groep niet meetellen. Frankrijk is zo goed als verzekerd van plaats één en dus wordt het strijden om de tweede plek.

Behalve dat er nog steeds kansen zijn op kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in 2017, zijn deze twee duels ook belangrijk voor de ranking van het Nederlands Team met het ook op de loting voor de volgende kwalificatiecyclus.

Fieke Ligthart (26) en Tanya Bröring (31) maken al jaren deel uit van het Nationale seniorenteam. Zij debuteerden in respectievelijk 2010 en 2004. Voor Charlotte van Kleef (20) worden het de eerste officiële 5×5 interland wedstrijden bij de senioren.