Loon Lions stijgt in ranglijst na winst op Dozy Den Helder

Loon Lions staat weer in het linker rijtje van de ranglijst, met acht punten uit zeven wedstrijden. Dat bereikten coach Molly McDowell en haar team door een keurige 67-53 overwinning op concurrent Dozy Den Helder, waarmee de vierde plek nu gedeeld wordt.

De Lions boekten in eigen huis hun vierde winst op rij, na een competitiestart met drie nederlagen. Tot nu werden de zeges behaald op teams die dit jaar tot nu toe weinig succesvol zijn, dus iedereen was benieuwd naar het resultaat tegen Dozy Den Helder. Het team van ex-bondscoach Meindert van Veen vormde naar verwachting een betere graadmeter voor de stand van zaken bij het Landsmeerse team. De eerste ontmoeting in Den Helder verloor Loon Lions met 48-68.

De bezoekers werden niet teleurgesteld. De Lions speelden geconcentreerd en scherp met zowel aanvallend als verdedigend goede acties. Dat vond ook coach Molly McDowell. “We waren benieuwd hoe we ervoor stonden na twee weken trainen zonder wedstrijden. Dat was best aardig. We zakten bij vlagen een beetje in, maar over het geheel genomen ben ik heel tevreden. We doen weer mee, zo lijkt het.”

Charlotte van Kleef (18 punten) scoort de eerste van vier driepunters

Charlotte van Kleef (18 punten)

Charlotte van Kleef leidde Loon Lions met 18 punten, met vier driepunters en 7 rebounds. Tanya Bröring had een double-double met 14 punten en 12 rebounds, plus ook nog 6 assists. Fieke Ligthart voegde 13 punten toe en Epiphany Etienne 11 punten. Loon Lions schoot 42% raak vanuit het veld. Kim Hartman speelde niet vanwege een enkelblessure.

Bij Dozy Den Helder scoorde Maaike Klein 14 punten en Marloes Roetgerink 12.

Loon Lions kwam in de derde minuut met 6-5 voor door een score van Epiphany Etienne en bleef de rest van de wedstrijd aan de leiding. Een 16-2 Landsmeerse run, met onder meer driepunters van Beau Baars en Tessel van Dongen, leidde tot een flinke voorsprong van 22-7. Marloes Roetgerink brak de ban voor Den Helder en zorgde voor een kwartstand van 22-9. De Helderse veterane liet overigens zien nog uitstekend mee te kunnen op het hoogste niveau.

In de tweede periode verkleinde Den Helder de marge tot 24-15, maar twee achtereenvolgende driepunters van Charlotte van Kleef brachten de Lions weer op 15 punten, 30-15. De rust brak aan bij een stand van 31-19.

Loon Lions kwam niet goed uit de kleedkamers. Dozy startte met een 0-9 run voordat Tanya Bröring 33-28 kon scoren. Een driepunter van Janiek van Veen verkleinde de afstand vervolgens tot 33-31.

Dat fungeerde als een wake-up call voor de Landsmeersen. In de volgende twee minuten mikten Tessel van Dongen, Tanya Bröring en Charlotte van Kleef driepunters binnen en zorgde Fieke Ligthart met een lay-up voor het herstel van de marge tot 15 punten, 46-31. Nadine Boesaart schoot als laatste in de periode vanachter de boog Den Helder weer wat dichterbij, 47-36.

Epiphany Etienne, 11 punten

Epiphany Etienne, 11 punten

Een steal van Epiphany Etienne leidde aan het begin van de vierde periode tot 49-36. De volgende actie van het jeugdtalent was een aanvallende rebound plus score, 51-36. Janiek van Veen mocht daarna met vijf fouten de Helderse bank opzoeken, maar Maaike Klein leidde haar team toch weer naar een ééncijferige marge door zeven achtervolgende punten te maken en 51-43 op het bord te zetten.

Charlotte van Kleef zorgde aan Landsmeerse kant daarna weer voor wat meer lucht met haar vierde driepunter, 54-43. Het werd vervolgens met negen punten een productief kwart voor de net uit China teruggekeerde international. Mede hierdoor kwam de Landsmeerse voorsprong hierna niet meer in gevaar.

Foto album Tine Sierink

Loon Lions vs Dozy Den Helder 29-10-2016