Van Kleef dopt haar eigen boontjes

JULIAN DROOG, DE GELDERLANDER, 4 JULI 2016

AMSTERDAM

Ze gaat deze zomer voor het eerst in vier jaar met haar familie op vakantie. Het zijn de opofferingen die Charlotte van Kleef graag over heeft voor haar basketbalcarrière. Het leven van de 19-jarige Nijmeegse draait volledig om de sport.

Niemand neemt het haar kwalijk. Haar ouders speelden op hoog niveau basketbal, broertjes Tim (14) en Rolf (17) zijn talenten in respectievelijk judo en shorttrack. “Het is fijn dat iedereen weet wat ik meemaak”, vertelt Van Kleef. “We boksen ook tegen elkaar op. Hoeveel kilo we aan kunnen met de krachttraining. Dat is vooral met Tim.”

Het gebrek aan vakanties is een van de keerzijdes van zo’n topsportgezin. “We blijven na het EK met Oranje onder 20 in Portugal met de familie. Elke zomer is er een internationaal toernooi. Het is een grote eer om Nederland te vertegenwoordigen. Die kans laat ik niet schieten. Ik heb daardoor al twee medailles, die neemt niemand mij af.”

Op het Europees kampioenschap onder 18 jaar pakte Van Kleef vorig jaar brons en in 2014 won ze zilver op de jeugd Olympische Spelen. Het zijn de enige medailles in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenbasketbal. Van Kleef is onderdeel van een gouden lichting.

“Steeds meer speelsters gaan naar het buitenland. Dat is goed voor Oranje. In Nederland hebben we een kleine competitie en ontbreekt de ervaring. De top is smal. Na mijn studie wil ik ook graag naar het buitenland. Er spelen al Nederlanders in de Verenigde Staten, Zweden, Frankrijk, Australië, Polen, Duitsland, Spanje en Turkije. Daar kun je ook beter van de sport leven. Nu studeer ik nog en werk ik in een saladebar.”

De student Media, Informatie en Communicatie speelde de laatste vier jaar bij CTO Amsterdam. Een talententeam dat uitkomt in de eredivisie. Op 15-jarige leeftijd trok ze in haar eentje naar de hoofdstad. In het begin kwam haar moeder nog haar kamer poetsen, maar Van Kleef is inmiddels een echte student. “Het was wennen, maar ik ben snel volwassen geworden. Bij het CTO draait alles om opleiden. We trainen vier, vijf uur per dag. Ik ben erg vooruitgegaan. Ik was een jong meisje, dat nog veel moest leren om een volwaardige eredivisiespeelster te worden. Nu ben ik dat.”
Daarom is het tijd voor een nieuwe stap. Na de zomer komt Van Kleef, die begon bij Wildcats in Nijmegen, uit voor landskampioen Loon Lions uit Landsmeer. “Bij het CTO richten ze zich op basketbalsters van 13, 14 jaar. Ik word oud. Nu moet ik gaan presteren. Sta onder contract. Eerst was het alleen maar leren, nu is er meer druk. Al voelt dat nog niet zo. Die druk kan ook alleen maar negatief werken.”

Het past in haar ontwikkeling. De Nijmeegse van 1.90 meter zit sinds kort in de voorselectie van het Nederlands team. Bovendien speelde ze afgelopen seizoen met de beste eredivisiespeelsters in de Europa Cup, het tweede Europese niveau. Alleen met CTO Amsterdam was ze minder succesvol. De ploeg pakte maar twee punten. “We wisten dat we geen kampioen zouden worden, maar zo vaak verliezen is niet fijn. We hadden een jong team, misten de speelsters die naar het buitenland waren gegaan. Gelukkig had ik die Europese wedstrijden.”