Loon Lions neemt voorsprong in halve finale

Juich

In de halve finale van de play-offs nam Loon Lions op koningsavond een 2-1 voorsprong op Dozy Den Helder. In eigen huis wonnen de Landsmeerse vrouwen met 80-75. Zaterdag kunnen de Lions het karwei afmaken. Zo niet, dan gaat de serie voor een laatste en beslissende wedstrijd terug naar de marinestad.

De wedstrijd in Landsmeer was tot de laatste minuut spannend, alhoewel de Lions bijna de hele wedstrijd aan de leiding gingen.

Een opvallend (en voor coach Molly McDowell misschien ook zorgwekkend) verschil met beide eerdere wedstrijden was dat Loon Lions de tegenstander 77 punten toestond, terwijl Den Helder in eigen huis was blijven steken op respectievelijk 55 en 51.

Toch toonde McDowell zich na de wedstrijd tevreden. “We hebben ons hart erin gelegd vanavond. Den Helder had een paar runs, maar we hebben ze weerstaan. Dat laat zien dat we kunnen vechten. Het publiek was ook een belangrijke factor. De supporters gaven ons ook energie op de goeie momenten.”

Kim Hartman was dit keer naast Tanya Bröring de uitblinkster, met 26 punten. Daarvan scoorde ze er 12 in het laatste kwart, op het moment dat de Lions het hard nodig hadden. Kim pakte bovendien nog 7 rebounds en 5 steals. Tanya Bröring had 20 punten, 7 rebounds en 7 assists. Marlous Nieuwveen had 13 punten, Fieke Ligthart 11 en José Verhulsdonck 8.

Bij Dozy Den Helder had Janis Boonstra 19 punten. Maxime Essenstam en Maaike Klein scoorden er beiden 16.

Loon Lions kwam goed uit de startblokken, nam binnen twee minuten een 7-0 voorsprong en stoomde door naar 14-5. José Verhulsdonck bepaalde de kwartstand op 22-14.

In de tweede periode vergrootte Loon Lions de marge naar 33-22, maar kon niet doordrukken. Den Helder wist de schade te beperken tot een achterstand van 6 punten bij rust, 39-33.

Mede dankzij twee driepunters van Gabriëlle van den Bosch na aanvang van het derde kwart kroop Dozy Den Helder dichterbij. In de vierde minuut kon Nadine Boesaart met een vrije worp gelijk maken, 47-47.

Vanaf dat moment was de wedstrijd buitengewoon spannend. Loon Lions sloot het derde kwart nog winnend af, 53-58, maar kon niet verhinderen dan Maaike Klein halverwege de laatste periode Dozy opnieuw langszij bracht, 68-68. Anete Horelika bracht het Helderse team vervolgens voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 70-71.

José Verhulsdonck had op dat moment al het veld moeten verlaten met een diskwalificerende fout. Tanya Bröring en Tessel van Dongen stonden beiden op het randje van diskwalificering met 4 fouten.

Het zag er dus niet goed uit, maar het was Kim Hartman die de Lions in het vierde kwart in de race hield, met twee driepunters en in totaal 12 punten. Ze beantwoordde de score van Horelika, 72-71, waarna Marlous Nieuwveen zorgde voor 74-71.

Janis Boonstra bracht Den Helder weer op één punt, Fieke Ligthart antwoordde voor Loon Lions, waarna Nadine Boesaart voor Den Helder het verschil weer op één punt zette.

KImLotG

Inmiddels waren de laatste twee minute aangebroken. Het was opnieuw Kim Hartman die voor lucht zorgde: 75-78. Met nog 8 seconden te gaan stelde Tanya Bröring vervolgens de overwinning veilig vanaf de vrije worplijn.

Zaterdag speelt Loon Lions opnieuw in eigen huis tegen Dozy Den Helder. De wedstrijd begint om 20:00 uur. Kaartjes kosten € 4,50 en als je onder de 12 bent € 2,50. Leden van Loon Lions betalen € 2,50 en leden onder de 12 € 1,00.

banners 600