Loon Lions alleen op kop na winst op Dozy Den Helder

_DSC4310

Voor het eerst dit seizoen staat Loon Lions alleen op kop. Dat was het resultaat van een 81-75 winst op Dozy Den Helder, het team dat mede de lijst aanvoerde.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat de Lions de punten zouden veroveren. Het grootste gedeelte van de wedstrijd bestond uit een inhaalrace nadat Loon Lions in het tweede kwart op 15 punten achterstand was gezet.

“We startten gewoonweg niet scherp,” zei de nog ongeslagen coach Molly McDowell na afloop. “Ik heb het in mijn eerste time-out niet over tactiek gehad, maar over hoe je één tegen één moet verdedigen. In de tweede periode begon dat wat beter te gaan en in de tweede helft nog beter. Toen liep bijvoorbeeld Janiek van Veen niet meer langs onze speelsters alsof ze er niet stonden.”

Fieke Ligthart, 17 punten

Fieke Ligthart, 17 punten

Janiek van Veen was inderdaad de meest productieve speelster bij Den Helder, met 22 punten, waarvan ze er 19 in de eerste helft scoorde. Ook de productie van Janis Boonstra (12 punten, waarvan 10 in de eerste helft) en Anete Horelika (15, waarvan 10 in de eerste helft) vertoonde een dergelijk patroon.

Bij Loon Lions scoorden Fieke Ligthart en Kim Hartman (4 driepunters) beiden 17 punten. Tanya Bröring kwam tot 15 punten. Marlous Nieuwveen, die moest werken en pas in de loop van het derde kwart in het veld kwam, liet in een korte periode 9 punten aantekenen. Tessel van Dongen en Beau Baars beiden 8.

Met name door Boonstra en Van Veen liep Dozy Den Helder binnen zes minuten naar een 6-16 voorsprong. Twee opeenvolgende driepunters van Beau Baars en Kim Hartman beperkten de schade, maar twee treffers van achter de boog door Anete Horelika zorgden toch nog voor een 14-24 Helderse voorsprong na het kwart.

In de vijfde minuut van het tweede kwart liet Janiek van Veen 21-36 aantekenen, even nadat Molly McDowell een time-out genomen had. Nieuwe driepunters van Kim Hartman en Beau Baars hielpen de afstand te verkleinen tot 34-40, maar Janiek van Veen maakte 34-42 en Gabriëlle van den Bosch mikte in het rustsignaal van eigen helft nog een driepunter binnen. Ruststand: 34-45.

“Toch had ik niet het idee dat we aan het verliezen waren”, zei aanvoerder Tanya Bröring na de wedstrijd. En inderdaad: de Lions kwamen scherp uit de kleedkamer. Verdedigend vooral. “We hebben iets veranderd aan de manier waarop we de pick-’n roll verdedigden”, verklaarde assistent-coach Jesse Korf na afloop. “En dat werkte niet slecht.”

Tanya Bröring, 15 punten

Tanya Bröring, 15 punten

Loon Lions begon de derde periode met een 6-0 run, voordat Janiek van Veen vanaf de vrije worp-lijn 40-47 maakte. Maar een nieuwe Landsmeerse run volgde (dit maal 7-0) en in de vijfde minuut trok Tanya Bröring de stand gelijk: 47-47.

Een productieve periode van Maxime Essenstam bracht Den Helder weer aan de leiding, maar inmiddels was ook Marlous Nieuwveen in het veld verschenen. En dat viel op. Met vier opeenvolgende punten en enkele rebounds had de veterane onmiddellijk impact. Tanya Bröring sloot het derde kwart af met een driepunter die tot een periodestand van 56-58 leidde.

In het vierde kwart kreeg Loon Lions langzamerhand greep op de wedstrijd. Marlous Nieuwveen zette met twee opeenvolgende scores (waarvan één na een steal van Corine Manuputty) een voorsprong van 65-61 op het bord en deze gaven de Lions niet meer weg, al bleef het tot het einde toe spannend.

Kim Hartman, 17 punten, Lady of the Game

Kim Hartman, 17 punten, Lady of the Game

Album by Anneke Wals

Loon Lions vs Dozy Den Helder, 13-2-2016