Lions aan kop na winst op Lekdetec

Loon Lions eindigt de eerste competitieronde op een met Dozy Den Helder gedeelde eerste plaats. Een resultaat waarop Landsmeer voor de start nauwelijks had durven te hopen. Het deze zomer haastig samengestelde team van coach Rob Brand versloeg gisteravond tegen verwachting in landskampioen Lekdetec. In het nieuwe onderkomen van de ploeg uit Bemmel behaalde het Landsmeerse team een keurige 61-67 overwinning.

Het was een winst waarop weinig valt af te dingen. De uiteindelijke marge lijkt weliswaar niet groot, maar Loon Lions stond vanaf de derde minuut al op een permanente voorsprong, controleerde verreweg het grootste deel van de wedstrijd en reageerde steeds adequaat op Bemmelse pogingen weer langszij te komen.

Teamprestatie

Teamprestatie (archieffoto)

Coach Rob Brand toonde zich na afloop dan ook tevreden. “Het was weer een goede teamprestatie. We hielden het verdedigend goed dicht en aanvallend reageerden we adequaat op de verschillende verdedigingsvormen van Lekdetec. Tegen hun man-to-man waren we productief nabij de basket, tegen hun zone mikten we onze driepunters raak en de press leverde uiteindelijk ook niet al te veel problemen op.”

Marlous Nieuwveen voerde de Lions aan met 13 punten en 7 rebounds, Beau Baars mikte vier driepunters raak en eindigde met 12 punten, terwijl Fieke Ligthart een dubbel-dubbel liet noteren met 10 punten en 10 rebounds. Tanya Bröring, Tessel van Dongen en Sanne van Dongen zetten elk 9 punten op hun naam en Tanya deelde bovendien nog 8 assists uit. José Verhulsdonck deed verdedigend nuttig werk en kwam tot 5 punten en 7 rebounds. Een mooie verdeling over het team dus.

Loon Lions scoorde 49% uit het veld en 44,5% van achter de driepuntslijn.

Een achterstand van 4-0 werd door de Lions snel omgebogen tot een 11-23 voorsprong, onder meer door twee opeenvolgende driepunters van Beau Baars. Het eerste kwart eindigde in een stand van 16-25.

Een productieve periode van Lisa Schoen bracht Lekdetec tijdens de tweede periode opnieuw in de wedstrijd, 25-29, maar Tanya Bröring en Fieke Ligthart verruimden de marge weer tot 28-37 met rust.

Loon Lions kwam in het derde kwart scherp uit de kleedkamer en startte met een 7-2 run, waarvan vijf punten door Marlous Nieuwveen, die de Bemmelse verdediging veel problemen bezorgde met haar arsenaal van old-school center moves. Binnen 2 minuten stond het 30-44.

Marlous Nieuwveen: 13 punten en 7 rebounds

Marlous Nieuwveen: 13 punten en 7 rebounds (archieffoto)

Lekdetec antwoordde met een press en agressieve drives naar de basket van vooral Karin Kuijt, waardoor de marge weer werd vernauwd tot drie punten, 42-45. De derde driepunter van Beau Baars verschafte de Lions aan het eind van de periode weer wat lucht: 44-52.

Een volgende lange-afstandsbom van de Landsmeerse schutter bracht in het vierde kwart de voorsprong weer in de dubbele cijfers, 48-59, maar het was daarna nog niet gedaan. Lekdetec vond de kracht om nog één keer terug te komen. Driepunters van Karin Kuijt en Loyce Bettonvil brachten met nog 35 seconden te spelen de stand op 61-65.

Door een reeks time-outs duurde het daarna nog zeker zes minuten voordat het eindsignaal klonk, maar de Lions lieten zich de zege niet meer ontgaan. Lekdetec was gedwongen tot het maken van persoonlijke fouten en vrije worpen van Tessel van Dongen en Fieke Ligthart leidden uiteindelijk tot de eindstand en de winst.