Loon Lions mogelijk terug in de VBL

Vandaag verzond het bestuur van Loon Lions in overleg met HPC-Blizzards het volgende persbericht:

Het vrouwenbasketballteam van Loon Lions zal mogelijk komend seizoen tóch deelnemen aan de Vrouwen Basketball League (VBL). Eind juni maakte het Landsmeerse team bekend dat het zich niet had ingeschreven op het hoogste niveau. Het management van de Lions zei geen ploeg op de been te kunnen brengen, mede door een gebrek aan overeenstemming met de Nederlandse Basketball Bond (NBB) over het wekelijks afstaan van speelsters aan het Nederlands team.

In Landsmeer leidde dit bericht tot veel teleurstelling en de nodige commotie. Op een druk bezochte bijeenkomst van vrijwilligers, supporters, sponsors en ook enkele speelsters werd besloten een poging te wagen een doorstart te maken. In overleg met de Raad van Toezicht van de Stichting Topsport Basketball Landsmeer en hoofdsponsor Loon Salarissoftware vormde zich een ad hoc commissie met de nodige bestuurservaring. De uitdaging was om alsnog toestemming te krijgen van de NBB om mee te doen, de sponsors zover te krijgen zich opnieuw te verbinden, een nieuw bestuur te vormen en – niet onbelangrijk – een team op de been te brengen.

Vrijwilligers voor bestuursfuncties en andere taken waren snel gevonden – never waste a good crisis – en een telefonisch rondje langs de sponsoren leverde op dat er een financiële basis bestond om de doorstart te maken. Doorslaggevend was daarbij de steun van subsponsors Bieseman BV en Hegron Cosmetics.

Een telefoontje aan de NBB leverde op dat de deur niet potdicht was. Er was ruimte voor een zevende team in de eredivisie, zo liet de bond weten. Dat zou eventueel alsnog Loon Lions kunnen zijn, maar ook HPC-Blizzards uit Apeldoorn. Een aantal voormalige Lions-speelsters had inmiddels toezeggingen gedaan aan deze club. Achter de Blizzards zit een groep die in samenwerking met de NBB en andere partijen het vrouwenbasketball in Nederland op een hoger plan wil brengen door verbreding en professionalisering.

Dinsdagavond vond overleg plaats tussen vertegenwoordigers van de Blizzards en de Lions. Uitkomst was dat HPC-Blizzards het komend seizoen geen team zal inschrijven, waardoor speelsters die daar hun woord hebben gegeven vrij zijn om terug te keren naar Loon Lions. De Blizzards volgen dan in het seizoen 2015-2016, zodat de VBL dan weer uit acht teams zou bestaan. Omdat de groep achter de Blizzards tot doel heeft het vrouwenbasketball als geheel te ondersteunen, is men van mening dat een gerenommeerde club als Loon Lions voor de VBL behouden moet blijven. Sterker nog: HPC-Blizzards en Loon Lions spraken af binnenkort te overleggen over eventuele samenwerkingsprojecten en expertise-uitwisseling. Ook het nieuwe bestuur van Loon Lions wil zich constructief opstellen om in samenwerking met de NBB, de leiding van het Nederlandse team en de andere clubs het vrouwenbasketball op een hoger plan te brengen.

Intussen moeten de Lions en de NBB het nog wel eens worden over de herintreding van de Landsmeerse club in de VBL. Aanstaande donderdag wordt daarover een gesprek gevoerd.

Het nieuwe bestuur van Loon Lions bestaat uit René Bakker (voorzitter), Harry Roele (financiën) en Marc de Jong (public relations). Zij worden ondersteund door een breed gezelschap van vrijwilligers die ook taken op zich zullen nemen. Daaronder sporthalbeheerder Dennis Kollen, oud-speelster Belinda Bos en oud-bestuursleden Vincent Post en Henk Wals.

Sabrina Oudkerk Pool, die Loon Lions de afgelopen twee jaar leidde, heeft aan de Raad van Toezicht laten weten zich niet in de nieuwe ontwikkelingen te kunnen vinden. Zij zal zich terugtrekken. Het nieuwe bestuur vindt dat spijtig. Het is het weliswaar oneens met het besluit om het team niet in te schrijven, maar is met vele anderen van mening dat Oudkerk Pool zich als bestuursvoorzitter de afgelopen twee seizoenen buitengewoon bekwaam en met grote inzet van haar taak heeft gekweten. Haar komt veel dank toe.

Inlichtingen:
René Bakker 06 – 53 40 90 59