Lions schrijven zich niet in voor VBL

Het team van Loon Lions heeft zich niet ingeschreven voor de Vrouwen Basketball League van volgend seizoen. De club heeft ernstige problemen met het beleid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Met name het beleid rond het Nederlandse vrouwenteam en het gebrek aan belangstelling voor de hoogste competitie zitten de Lions dwars. “We voeren al jarenlang vruchteloos discussie”, aldus manager Sabrina Oudkerk Pool. “En er komt een tijd dat genoeg genoeg is. Op deze wijze kunnen we als ambitieuze topclub niet meer functioneren. ”

Wat is er aan de hand? Al jarenlang doet de basketballbond pogingen om het nationale vrouwenteam in de vaart der volkeren op te stoten. De deelname van een CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) aan de eredivisie vormde vijf jaar geleden een eerste stap. De NBB kreeg hiervoor geld van de NOC*NSF. Ook sponsorde de NOC*NSF een fulltime bondscoach, een ongekende luxe voor de armlastige basketballbond. Het effect was echter dat jonge speelsters werden weggelokt bij hun clubs om bij het CTO te trainen en te spelen. Goed voor de speelsters, maar ontdaan van hun grootste talenten werd het voor de eredivisieclubs steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. In de laatste jaren gaven vier verenigingen (Groningen, Tubbergen, Amsterdam, Leiden) er de brui aan, waardoor er op dit moment naast het CTO nog maar zes clubs op het hoogste niveau acteren. En dat worden er nu dus vijf.

“Het is geen gezonde situatie”, verzucht Sabrina Oudkerk Pool, die in het dagelijks leven studenten tot docenten Lichamelijke Opvoeding opleidt bij de ALO in Amsterdam. “Op de korte termijn maakt het CTO een klein aantal meisjes misschien beter, maar als je niet tegelijkertijd aan een brede basis bouwt en een gezonde topcompetitie onderhoudt, leidt dit beleid uiteindelijk alleen maar tot achteruitgang. Men lijkt te denken: als we eenmaal succes hebben met het nationale team, komt de rest vanzelf wel. Maar zo werkt het helaas niet.”

Toch wil de NBB het komende seizoen nog wat verder gaan. De bond heeft het Nederlands team ingeschreven voor de Europa Cup, waardoor zes midweekse wedstrijden moeten worden gespeeld voor de kerst. Daarnaast moeten er in windows worden gespeeld voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap, daarom wordt de competitie een aantal malen stilgelegd, terwijl het nationale team wekelijks bijeenkomt om te trainen. “Dat betekent dus dat wij niet meer de hele week met al onze speelsters kunnen trainen”, zegt Oudkerk Pool. “Bovendien wordt de competitie met die onderbrekingen een maand langer, waardoor de clubs extra op kosten worden gejaagd. Ik vind dat niet redelijk.”

Enkele clubs tekenden protest aan bij de Bond, maar vonden geen gehoor. Loon Lions weigerde vooralsnog om akkoord te gaan.

Het betekent dat het voor Loon Lions moeilijk wordt om een topteam bijeen te krijgen. “Wij zijn een trotse club met ambities”, zegt Oudkerk Pool. “Wij willen niet met te weinig en te jonge speelsters in de competitie spelen. Dan liever even niet. We hebben genoeg goede jeugdspeelsters om de wat verdere toekomst met optimisme tegemoet te kunnen zien. Zodra het Nederlandse clubbasketball bij de vrouwen door de bond weer serieus genomen wordt, schrijven we ons graag weer in.”