Loon Lions op matchpoint voor kampioenschap

Het feestje ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Batouwe werd ongetwijfeld nog gezellig, alhoewel Loon Lions zaterdagavond een kleine domper zette op de feestvreugde door de finaleserie op 3-0 te brengen en de Bemmelse kansen op een kampioenschap flink te reduceren. In een bomvolle sporthal De Bongerd behaalden de Lions een 53-59 overwinning.

Dat betekent dat er nog maar één winstpartij nodig is om een nieuw Landsmeers kampioenschap te behalen. Woensdagavond zou dat al kunnen gebeuren, als de Lions opnieuw een bezoek brengen aan Bemmel voor de vierde wedstrijd. Wint Loon Lions niet, dan volgt er zaterdag weer een thuiswedstrijd in Landsmeer.

Opnieuw vormde een goed gesloten verdediging de basis voor de overwinning. Daar stond tegenover dat Lekdetec de zaak deze keer ook aardig dicht had zitten en de Lions net als in de eerste wedstrijd geen bijzonder hoog percentage van hun schoten raakten.

De tevredenheid van coach Laki Lakner was dan ook wat minder groot dan na de tweede wedstrijd. “In het eerste kwart speelden we aanvallend gewoonweg slecht. Dat werd in de loop van de wedstrijd wel iets beter, maar het had beter gemoeten en gekund.”

“Verdedigend deden we het wel weer goed. Met Kerstmis was duidelijk dat we het daarvan zouden moeten hebben, wilden we een kans maken op het kampioenschap. Sindsdien hebben we tactisch en conditioneel naar de play-offs toe gewerkt – en we lijken op precies het goede moment het niveau bereikt te hebben waar we wilden uitkomen.”

Fieke Ligthart

Fieke Ligthart

Sharon Beld scoorde 16 punten, Molly McDowell had er 14 en Belinda Bos en Kim Hartman lieten beiden 7 punten aantekenen.

Loon Lions kwam onder meer door vier punten van Belinda Bos op 2-6, liep uit naar 4-10, maar zag Lekdetec in de loop van het kwart langszij komen. Het eerste kwart eindigde in een stand van 11-13.

In de tweede periode gaven de teams elkaar weinig toe. Loon Lions stond weliswaar doorgaans aan de goede kant van de score, maar moest bij het aanbreken van de rust Lekdetc naast zich dulden: 28-28.

Jacobine Klerx startte het derde kwart met een geslaagde drive en zette Lekdetec op voorsprong. Driepunters van Yordi Kathmann en Karin Kuijt hielpen Lekdetec in de achtste minuut aan een 42-37 voorsprong. Fieke Ligthart wist in de slotseconden van de derde periode met een schotje van de kop het gaatje weer bijna te dichten, 44-43.

In het vierde kwart trokken de Lions de verdediging nog wat strakker aan. Lekdetec kreeg moeite om de Landsmeerse intensiteit te matchen en kwam nauwelijks meer tot scoren. Myrthe Beld bracht na een tochtje met de bal over het veld de stand op 48-54 met nog twee-en-een-halve minuut te spelen.

Intussen had de thuisclub in het kwart meer dan vier fouten gemaakt en mochten de Lions na elke volgende fout vrije worpen nemen. Hadden ze dat wat nauwkeuriger gedaan, dan was de zege nog een stukje ruimer uitgepakt, maar er waren net genoeg treffers om op voorsprong te blijven.

Jacobine Klerx mikte voor de thuisploeg nog een driepunter binnen met 20 seconden te spelen om er 53-57 te maken, maar de resterende tijd werd door de Lions vakkundig uitgespeeld.

Album Tine Sierink

Lek-Loo_Summary