Loon Lions ontsnapt in Katwijk

Loon Lions blijft met nog twee wedstrijden te gaan koploper in de Vrouwen Basketball League.

Het team van coach Laki Lakner behaalde in Katwijk een nipte 74-75 overwinning op De Wit Grasshoppers. Net als vorige keer hadden de Lions het lastig in het Zuid-Hollandse vissersdorp. Toen werd nog verloren; nu dus winst, zij het minimaal.

Loon Lions speelde nog zonder hun aanvoerder Molly McDowell. Daar stond tegenover dat Myrthe Beld in staat bleek 24 minuten op het veld te verblijven, hetgeen leidde tot een season-high 15 punten voor de Twentse international.

Zus Sharon werd topscorer met 26 punten en 8 rebounds. Kim Hartman kwam tot 10 punten.

Dat het spannend bleef, lag in elk geval niet aan het schotpercentage van Loon Lions. De Landsmeersen schoten 55% uit het veld en 43% van achter de driepuntslijn. Maar ook Grasshoppers miste relatief weinig. Vandaar wellicht ook het geringe aantal rebounds van de Lions: 21.

De hele wedstrijd bleven de teams qua score dicht bij elkaar. Het eerste kwart eindigde met een klein voordeel voor de Lions: 17-19. In de tweede periode sloeg Grasshoppers een klein gaatje, 32-26, maar dankzij een driepunter van Sharon Beld een coast-to-coast-tochtje van Myrthe werd het 33-31. De rust brak aan bij een stand van 36-33 in het voordeel van de thuisploeg.

In het derde kwart leek Grasshoppers opnieuw te kunnen weglopen toen Sonja Kuijt 53-47 scoorde en het even later 56-49 werd. Zeven opeenvolgende punten van Sharon Beld trokken echter de stand weer gelijk, 56-56, waarna Kim Hartman met een bliksemsnelle actie de Lions op voorsprong bracht: 56-58. Het derde kwart eindigde in een stand van 59-60.

Ook in het vierde kwart bleef het spannend. Het verschil werd nooit groter dan 4 punten. Met nog anderhalve minuut op de klok pakte Kim Hartman een steal en maakte 69-73. Vanaf de vrije-worplijn klampte De Wit Grasshoppers echter weer aan: 73-73.

Vervolgens scoorde Sharon Beld 73-75 en nam coach Rick Driessen met nog 11 seconden te spelen een time-out. Opnieuw mocht de thuisploeg daarna de vrije-worplijn opzoeken, maar verzuimde de maximale opbrengst te oogsten: 74-75.

Een fout van Fleur Kuijt op Sharon Beld zorgde ervoor dat de Lions met nog 1 seconde op de klok de winstmarge wat groter hadden kunnen maken, maar beide pogingen slaagden niet.

Het resultaat was een minimale zege.

Gra-Loo_Summary