U18 Nederland eindigt eerste ronde met verlies

Na de fraaie 50-66 overwinning tegen Polen en de 46-68 nederlaag tegen Spanje leed het Nederlandse U18 team met Nina Burgert een nipte verliespartij tegen Kroatië. De Kroaten liepen uiteindelijk weg met een 58-57 zege, nadat Nederland de hele wedstrijd op voorsprong had gestaan.

Aan het eind van het derde kwart leidden de Orange Angels nog met 39-51 en leek er weinig meer mis te kunnen gaan, maar een Kroatische run van 11-2 zorgde voor een 52-53 stand met nog ruim 5 minuten te spelen.

Daarna volgde een puntje-puntje strijd waarbij met nog 30 seconden op de klok een stand van 57-57 op het bord stond.

Patricia Bura schoot daarna met nog 8 seconden te spelen een vrije worp binnen voor Kroatië, waarna Esther Fokke met 4 seconden te gaan de kans kreeg om Nederland vanaf de vrije worplijn de zege te bezorgen. Helaas gingen haar beide pogingen mis. Nederland kwam daarna weer in balbezit, Fleur Kuijt kreeg nog de kans een driepunter los te laten, maar trof geen doel.

Fleur Kuijt scoorde 16 punten voor Nederland en Agnes Kantebeen had er 13. Nina Burgert kwam deze wedstrijd niet in actie.

NedteamU18

Na drie wedstrijden in poule C staat het Nederlands team op doelgemiddelde toch nog op een tweede plek. Kroatië en Polen wonnen ook slechts één wedstrijd: Kroatië van Nederland en Polen van Kroatië. Het Spaanse tean eindigde ongeslagen.

Het betekent dat Nederland door is naar de tweede ronde. Van de 16 teams vallen er in de eerste ronde vier af: Polen, Griekenland, Turkije en Zweden.

Nederland zit nu in nieuwe poule met Spanje, Italië, Tjechië, Kroatië en Portugal. Helaas neemt Oranje geen winstpunten uit de eerste ronde en begint dus met een nadeel. Opnieuw vallen er vier teams af in deze ronde, zodat er acht overblijven. Uit elk van de twee poules van zes teams gaan de bovenste vier door naar de kwart finale.

Maandag spelen de Orange Angels U18 tegen Tsjechië.