Lions Sign Christine Presswood

Today the ProBuild Lions managament announced the signing of 5-7 American guard Christine Presswood of the University of Southern Illinois. Presswood can play both guard positions and averaged 15.9 points per game in her senior year, finishing second in scoring in the Missouri Valley Conference in 2009-2010. She shot 40% from behind the arc and 37% from the floor. Also she had 13 “20” plus games and double-digit games for the Salukis in 2010.

Christine Presswood was a WNBA-prospect, but was not drafted in the spring of 2010. Instead, she was signed by a team in Luzern, Swiss, where she played for a few months before suffering a season-ending ankle injury.

After revalidating for a year, Presswood is ready for a new adventure in Europe. “I am very exited and looking forward to meet my new team”, she said. “I watched the away game at Grasshoppers on the Internet and although a lot of shots did not went in, ProBuild Lions won and that was the good thing. What I liked was the pressure defence!”

The Lions management decided to sign a second American player after waiving Demelza ten Caat and the early retirement of Ilana Vergunst, both of them playing at the shooting guard-position.

In Amsterdam Christine Presswood will join fellow American Molly McDowell, who also is a former Saluki standout and is tied for sixth on SIU’s all-time scoring list with 1,271 points.


ProBuild contracteert schutter Christine Presswood

ProBuild Lions heeft een contract afgesloten met Christine Presswood, een 1.69 grote Amerikaanse combo-guard. De 22-jarige Presswood kwam uit voor de Universiteit van Southern Illinois Carbondale, het college waar teamgenote Molly McDowell ook speelde en een levende legende is.

Bij de Salukis scoorde Presswood in haar laatste seizoen gemiddeld 15,9 punten per wedstrijd. Daarmee was ze in 2010 de tweede scorer in de Missouri Valley Conference, met 20 wedstrijden in de dubbele cijfers en 13 met meer dan 20 punten.

Christine Presswood is een begenadigd schutter: ze schoot in haar senior-jaar 40% raak vanachter de boog. Ze was een WNBA-prospect, maar werd in 2010 niet gedraft. In plaats daarvan speelde ze een paar wedstrijden bij Luzern in Zwitserland. Helaas liep ze al snel een seizoens-beëindigende blessure op. Inmiddels is Presswood, die zowel shooting guard als point guard kan spelen, weer geheel hersteld en klaar voor de hervatting van haar professionele carrière.

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling van ProBuild Lions om met twee Amerikaansen te gaan spelen. Met het ontslag van Demelza ten Caat en het vertrek van Ilana Vergunst raakte het team echter twee goede afstandsschutters kwijt. De coaching staf vreesde voor onbalans in de aanval en achtte versterking met een scorer noodzakelijk.