Ilana Vergunst kondigt afscheid aan

Bij de coaches en de speelstersgroep was het al een tijdje bekend: Ilana Vergunst zal na Kerstmis haar basketbalcarrière op het hoogste niveau beëindigen. Eind oktober liet de uit Woerden afkomstige shooting guard weten dat zij de vele trainingsuren die ze bij ProBuild moet maken en haar drukke baan als manager van een Utrechts fitnesscentrum niet meer kan combineren. Ze had aanvankelijk gedacht het jaar nog wel af te kunnen maken, maar de lol ging er toch wat te snel vanaf, zo voortdurend met de tong op de schoenen.

Bij ProBuild Lions zullen we Ilana gaan missen. Al jarenlang weliswaar niet de meest-scorende speelster in de line-up van coach Lakner, maar wel degene die op de Amerikanen na de meeste minuten maakte: vorig jaar bijvoorbeeld gemiddeld 29. Sinds het vertrek van Gerda Heinen is Ilana Vergunst de belangrijkste verdedigende stopper bij de Lions en vorig jaar toch ook wel goed voor 8,6 punten per wedstrijd en een driepuntspercentage van 38,6 procent. Daarbij is Ilana iemand die nooit verzaakt en op de training altijd voorop loopt. Kortom, het soort speelster waar coach Lakner van gecharmeerd is. Een typische atlete ook, die naast basketball op topniveau golf heeft bedreven en ook nog uitstekend kan voetballen, snowboarden en kickboksen. En zo nog wat extreme sporten onder de knie heeft.

Ilana Vergunst kwam in 2005 op 18-jarige leeftijd naar Landsmeer als speelster van het tweede team, maar begon al gauw ook minuten in het eerste te maken. Haar doorbraak kwam op 17 mei 2007 toen ze in de derde finalewedstrijd van de play-offs tegen Den Helder (onder toeziend oog van Louis van Gaal) 13 punten scoorde tegen 83% uit het veld. Op 28 april van dat jaar had ze met 12 punten al een belangrijke bijdrage geleverd aan het kampioenschap van het tweede team in de promotiedivisie.

Het waren niet de laatste medailles die Ilana met ProBuild zou verdienen. Ze heeft in elk geval twee landkampioenschappen en drie Nederlandse bekers op haar naam staan. Een misschien wat te korte, maar wel heel mooie carrière dus.

Omdat zaterdag de laatste thuiswedstrijd van de Lions voor de jaarwisseling plaatsvindt, nemen we vlak voor en tot lang na de wedstrijd uitgebreid op gepaste wijze afscheid van Ilana. Dat mag u eigenlijk niet missen. De tegenstander heet Den Helder en de wedstrijd begint om 19:30 uur. Goed nieuws is overigens dat Sanne van Dongen genezen is verklaard van haar handbreuk en weer zal spelen.