Peter van Noord: De Kleedkamer | “The Locker”

Onze nationale voetbal “kennis “ clown Rene van der Gijp is een van de vele insiders op voetbal gebied. Gijp heeft door zijn onschatbare ervaring ook een inside kijk op de emotie van de huidige generatie (toneel-) spelers. Gijp weet als geen ander een vertaal slag te maken tussen het soms onnodig gekrakeel van TV verslaggevers en de gedragingen van spelers, trainers, coaches, bestuursleden en soms ook fans.

De manier waarop Gijp vaak met ex-voetballers praat geeft een klein inzicht in de wereld van de kleedkamer. De kleedkamer is een wereld op zich en alleen de daar toe dienende acteurs ( de spelers ) hebben hier hun eigen domein.
Spelers worden gemaakt en gebroken in een kleedkamer. De welbekende voetbalhumor viert hierbij hoogtij. Legio zijn de soms hilarische verhalen van de onderbroeken lol, volgelopen schoenen en andere vaak platte grappen.
Ook de echte leiders worden gevormd in de kleedkamer en zijn soms nadrukkelijk aanwezig in de ‘ locker “, denk hierbij maar eens aan onze nationale voetbal trots Johan Cruijff. Deze leiders zijn ook op het veld aanwezig en gaan vaak voorop in de strijd. In dit geval “ Leading by Example “ . Als ervaren coach heb je deze stijl van leidinggeven leren herkennen zowel op het veld als daarbuiten.

Maar er zijn ook keerzijdes aan het leven in de kleedkamer. Vooral in de professionele sporten is hier soms sprake van intimidatie, kleineren, diefstal en sterke afzeik praktijken. Ook de splijtzwammen in een team, die hiermee vaak een basis leggen voor het ontslag van de trainer of coach, ontstaan vaak in de kleedkamer. Het zijn de spelers die weinig spelen of hun verwachtingen niet waarmaken of continue het pispaaltje zijn. Voor rookies is de aanwezigheid in een kleedkamer van routiniers een ervaring en worden dan ook vaak getest op hun mentale weerbaarheid.

Ook heb je de categorie spelers die altijd afgeven op de coach. En dit is vaak een gebied waar je als coach vaak geen vinger achter kan krijgen. Spelers lachen in je gezicht, in huddles en groepjes trekken zij hun mond open met de rug naar je toe en hebben zo een slechte invloed op de groep. Op het moment als de coach iets recht op de man af vraagt dan is er niks aan de hand. Tot het moment dat het bestuur opeens vraagt om langs te komen en een onheilspellend bericht geeft. Als coach dien je vanaf dag een in een nieuw seizoen iedereen met open vizier te behandelen en geen spelers voortrekken en deze lijn tot en met de laatste dag van het seizoen doortrekken. Natuurlijk spelen resultaten mee, maar als jij als coach niet van je eigen lijn afwijkt kun je altijd met opgeheven hoofd het toneel verlaten.

De invloed van de kleedkamer is ook een maker en een breker van een seizoen. Is de sfeer in de kleedkamer goed dan vertaald zich dit vaak naar het veld en de prestaties. ADO Den Haag van afgelopen seizoen is een mooi voorbeeld in deze. De coach en of trainer, heeft niet altijd de hand in deze groepsontwikkeling. Soms hoor je wel eens de uitspraak “ hij is een goede speler voor in de kleedkamer “. Maar wat bedoeld men hiermee. Word er ook hier een vertaal slag gemaakt tussen de prestaties in de kleedkamer en de invloed hiervan op het veld? Het is een magie die teambuilding in de hand werkt en de basis kan zijn voor goede prestaties.

Ik heb de afgelopen jaren diverse seminars en bijeenkomsten gevolgd over mentale begeleiding en ook team building. Maar geen van deze beroeps verbeteraars heeft een antwoord op de gedragingen en invloeden in en vanuit de kleedkamer. Het is een natuurlijk proces waarbij men met een schuin oog naar de dieren wereld kan kijken… vertelde eens een Team Building goeroe. Individueel kan men veel bijsturen en ook de basis van teambuilding processen kan men beïnvloeden, maar de echte insider gebeurtenissen en discussies van spelers onder elkaar in een kleedkamer daar heeft men weinig invloed op terwijl hier toch een sterke basis gelegd kan worden voor mooie Team Prestaties.

Peter van Noord