Een kennismakingsles van Laki en Molly

Rio 2016? Het is degenen die aan deze ambitie werken van harte gegund, maar als we de toestand van het Nederlandse basketball willen verbeteren, zouden we ons eigenlijk druk moeten maken om andere dingen. Namelijk: zieltjes winnen. Ton Boot verwoordde het vorige week nog uitstekend, in het Nieuwsblad van het Noorden: ga naar de basisscholen en maak de sport daar populair. Wil je iets bereiken, dan moet je zorgen dat er méér basketballers komen en dat ze vanaf het begin goed worden opgeleid. En hij heeft gelijk: willen we het basketball structureel vooruit helpen, dan zullen we ons met alle beschikbare middelen op verbreding van de basis moeten richten. Het is langdurig en hard werken buiten de spotlights, maar een kortere weg is er niet.

Hoe gaat het exact in zijn werk? Laki Lakner, Demelza ten Caat, Marlous Nieuwveen en Molly McDowell laten het komende seizoen duizenden kinderen in Amsterdam Noord kennis maken met basketball. Hoe ze dat precies doen, is te zien op het bijgaande filmpje met Laki en Molly, die op vrijdag 7 oktober in basischool de Krijtmolen in Amsterdam Noord van 10 uur ’s-morgens tot 4 uur ’s middags de ene na de andere groep kinderen ontvingen. Aan het eind van elke les deelden ze flyers uit, waarmee de kinderen worden uitgenodigd voor naschoolse basketballactiviteiten, de Basketball’sCool van de NBB en de wedstrijden van ProBuild Lions. De belangstelling is altijd groot, want de kids hebben plezier gehad. Vrijdag wilden er zo’n 35 kinderen wel verder met basketball. Daarvan komen er uiteindelijk een paar bij een club terecht. En als alle basisscholen van Amsterdam Noord aan de beurt geweest zijn, telt dat lekker door. ProBuild Lions groeide het afgelopen jaar niet voor niets tot boven de 300 leden.