De competitiestart

Morgen is het dan zover: de eerste competitieronde van het seizoen 2011-2012. De eredivisie is geslonken tot slechts zeven teams, inclusief het CTO Amsterdam. Zes reguliere clubs dus. De eredivisie is jong, misschien wel wat te jong zelfs. Enkele van de teams zouden met wat kleine modificaties zo in de U18-competitie kunnen spelen en wellicht ook nog wel in de U16. Bij de teampresentaties van afgelopen week mochten we zelfs twee twaalfjarigen in de eredivisie begroeten. Geweldige talenten ongetwijfeld, maar een teken van gezondheid is het niet.

Een andere trend is het verdwijnen van de buitenlandse speelsters uit de competitie. Waar enkele jaren geleden elke club nog bijna standaard twee Amerikanen had rondlopen, zijn er nu in de hele competitie nog maar twee over: Molly McDowell en Launa Hochstetler. Daar komt er dan waarschijnlijk nog een bij in Katwijk, als opvolgster van de plotsklaps vertrokken Lauren Beckley. In een competitie die uitpuilt van het Nederlandse talent zou dat een goede ontwikkeling geweest zijn; in een competitie met zeven teams en twaalfjarige speelsters is het een teken van armoede. De economische crisis heeft er met enige vertraging toch behoorlijk ingehakt.

Wat ook niet hielp was de eenzijdige concentratie van de NBB op het wel en wee van de nationale teams in de laatste jaren. De absurd korte competitie van het afgelopen jaar was een van de meest in het oog lopende gevolgen. Na enkele pittige discussies die deze zomer tussen clubs en bond zijn gevoerd, bestaat de hoop dat er wat meer evenwicht komt in de zorg voor de nationale competities en de ambities met het nationale team. Er komt nu een beleidsplan waarbij ook de clubs hun inbreng hebben gehad. Dat was dan weer een stap vooruit.

Maar goed. De competitie wordt geopend met een topper: de wedstrijd tussen ProBuild Lions en Challenge Sports Binnenland Rotterdam. Gedurende de zomer als partners opgetrokken, nu elkaars concurrent in de strijd om de prijzen. De Supercup-wedstrijd toonde aan dat het interessante wedstrijden kunnen worden tussen de clubs uit Landsmeer en Barendrecht. Dat is mooi, want het zou best eens kunnen dat er dit seizoen een ongekend hoog aantal ontmoetingen zullen volgen.

De wedstrijd in het Indoorcentrum Landsmeer begint zaterdagavond om 19:30 uur.