Interview Marlous Nieuwveen in Noordhollands Dagblad

In het Noordhollands Dagblad verscheen woensdag een interview met Marlous Nieuwveen, waarin ze spreekt over de reden van haar overstap, haar nieuwe team en de verwachtingen voor het komende seizoen.

Prijzenjacht houdt maar niet op. Marlous Nieuwveen heeft ervaring in Amerikaanse topcompetitie

DOOR SUZANNE JEKEL

LANDSMEER – ‘Heel blij’, is ze met de overstap van BV Leiderdorp naar Probuild Lions. De internationaal gelauwerde Marlous Nieuwveen (31) speelt volgend seizoen als center in Landsmeer. En met de ploeg van Lakl Lakner is ze vastbesloten om alles te winnen wat er komend jaar te winnen valt.

Een snellere transfer kon bijna niet. Slechts een week of drie geleden werd Nieuwveen benaderd door Probuild Lions: of ze interesse had om volgend seizoen bij de club te komen spelen. Die had de Leiderdorpse wel en vorige week zat ze met coach Laki Lakner rond de tafel. Dinsdag tekende ze haar contract. “De aanbieding die mij gedaan werd, was gewoon te mooi om te Iaten liggen.”

Sportief gezien was de overstap naar Lions een gemakkelijke beslissing: Leiderdorp kon de 1,96 meter lange center geen garanties geven voor volgend seizoen, terwijl Lions dat wel deed. Emotioneel was het afscheid iets lastiger: Nieuwveen begon haar succesvolle basketballcarrière ooit bij Leiderdorp en zorgde er dit seizoen voor dat de ploeg zowel het landskampioenschap als de beker in de wacht sleepte. “Natuurlijk moest ik afscheid nemen van mijn ploeggenoten en dat was niet leuk. Maar de kansen die bij Lions liggen, wil ik graag pakken. De ploeg doet altijd mee om de prijzen. Lions is denk ik momenteel de sterkste club in het Nederlands vrouwenbasketbal en daar kom ik graag voor uit.”

En met een ploeg die aItijd meedoet om de prijzen, is Nieuwveen extra gebrand: ze is van plan om alle prijzen die er komend seizoen te winnen vallen, te pakken. “Als sporter wil je altijd het hoogst haalbare. Je speelt voor de titels en de bekers. Voor minder doe je het niet. Landskampioen worden is een hoogtepunt in je carrière.”

En hoogtepunten maakte de nieuwste aanwinst van Lions, die onder andere in de WNBA (vrouwelijke NBA in de Verenigde Staten) speelde en later uitkwam voor ploegen in ltalië en Frankrijk, al heel wat mee. Letterlijk, want ze hoopt de ploeg uit Landsmeer volgend seizoen met haar lengte te verblijden. “Ik ben vrij groot en redelijk sterk en ik denk dat Lions die aspecten wel kan gebruiken.”

En ook al is de stap naar Lions nieuw voor de Nederlandse international, ze zal niet aan alles in het team te hoeven wennen: “Met Belinda (Bos) en Karen (Heinen) heb ik wedstrijden in Oranje gespeeld, dus die meiden ken ik aI. Daamaast kijk ik uit naar het samenspel met Molly McDowell (guard bij Probuild Lions). Zij is technisch gezien erg sterk en ik denk dat we prima zullen samenspelen.” En dat samenspel zal Nieuwveen nodig hebben, wil ze komend jaar inderdaad de ene na de andere prijs in de wacht gaan slepen bij de club uit Landsmeer.