‘De basis is gewoon basketball’

VU20 coaches  Dennis Mooibroek en Marcel Huijbens bouwen voort op het werk van hun voorgangers

 

De VU20 met coaches Dennis Mooibroek en Marcel Huijbens

 

De jeugd bij Landslake Lions floreert. Met in het vorige seizoen drie nationale kampioensteams aan de vrouwenkant bewees de Landsmeerse club over een van de beste jeugdopleidingen van Nederland te beschikken. De U14, U18 en U20 namen van de NBB een kampioensbeker in ontvangst en gingen feestelijk de zomer in.

 

Het was het resultaat van jarenlang hard werk. Geïnspireerd door Laki Lakner en de successen van het eerste vrouwenteam, maakten coaches als Brian Hirman, Johan Kaal, Molly McDowell en Clemens Post hun teams stap voor stap beter. En zoals dat gaat: meer trainingstijd en goede begeleiding wierpen na verloop van tijd vruchten af. Deze manifesteerden zich niet alleen in kampioenschappen, maar ook in goede speelsters die tot de VBL en nationale teams doordrongen.

 

 

Bescheiden op de achtergrond opereerde Marcel Huijbens, vader van jeugdtalent Maud en levende basketball-legende. Met zijn kennis en ervaring leverde hij een belangrijke bijdrage aan het succes van coach Clemens Post en de VU18. Het duo vulde elkaar goed aan.

 

Inmiddels zijn ze – in goede harmonie – gescheiden. Clemens Post coacht dit seizoen de VU18, samen met Nadine Boesaart. Marcel Huijbens begeleidt nu samen met coach Dennis Mooibroek de VU20. Mooibroek is nieuw bij Landslake Lions. Hij coachte onder meer een meidenteam van BC Shooters en Crackerjacks in de VU18 tweede divisie, voordat hij deze zomer naar Landsmeer kwam. Dat was een goed nest: Crackerjacks werd dit jaar verkozen tot de beste sportvereniging van Nederland..

 

 

Meer dan vorig seizoen het geval was, is het de bedoeling dat de coaches in de verschillende leeftijdsklassen samenwerken. Dat is makkelijk gezegd, maar in de praktijk soms lastig, erkent Huijbens. “Coaches zijn vaak mensen met een sterke mening over hoe het spelletje gespeeld moet worden. En dan is er altijd de spanning tussen de wens om hoog te eindigen en speelsters de best mogelijke opleiding te geven. Dan zijn er ook competitie- en trainingsschema’s die keuzes afdwingen over welke speelster op welk moment op welk veld staat. Kortom: bij elke ambitieuze club is er genoeg stof voor discussie en dat is in Landsmeer niet anders.”

 

Omdat het verstandig is deze discussie zoveel mogelijk op voorhand te voeren, was er dit seizoen veel overleg in de startfase, waarbij naast de coaches van de jeugdteams ook de nieuwe coach dan het eerste vrouwenteam, Thijs Volmer, was betrokken. De coaches willen zoveel mogelijk samenwerken. En ze willen toewerken naar een speelwijze over de hele linie.

 

 

“Snel terug in de verdediging, de fast break eruit halen bij de tegenstander en vanuit de bucket veel druk op de bal”, zo beschrijft Huijbens het. “Packline defense, zoals dat heet. En iets minder georganiseerde plays in de aanval, met ruimte voor eigen initiatief.”

 

De vereniging omarmt de breedtesport, maar wil talenten ook een goede opleiding bieden. “We gaan nog meer doen om de meiden te laten groeien”, zegt Marcel Huijbens. “We bieden iedereen een kans om beter te worden. Waar het om gaat is: hoeveel wil je als speelster zelf investeren?”

 

Daar blijkt in de praktijk wel een grens aan te zijn. Zo hebben een aantal talenten ervoor gekozen om dit seizoen in het tweede vrouwenteam te gaan spelen in plaats van de VU20. Dat niveau – promotiedivisie – is ook uitdagend. En van samenspelen met iemand als Molly McDowell kan je veel leren. Maar het aantal trainingen is wel wat minder. Voor iemand van rond de twintig met ambities voor een opleiding en een maatschappelijke carrière is dat een legitieme keuze. Huijbens is het daar mee eens, maar de coaches hopen dat deze jonge vrouwen op een bepaald moment weer aanhaken en de stap naar het hoogste niveau alsnog gaan maken.

 

 


Marcel Huijbens werkt graag met meiden die een “basketball-droom” hebben. Als je die wilt verwezenlijken moet je veel trainingsuren maken en wat hem betreft vooral veel spelen. “En die kans biedt de club. Er loopt een lijn van de U12 tot het eerste vrouwenteam. Dat niveau halen natuurlijk alleen de toptalenten, maar Landslake Lions biedt deze een weg om daar te komen.”

 

De VU20 heeft talent genoeg, er is doorstroming van onderop en D2 speelsters kunnen ook meedoen. In het algemeen spelen de Landsmeerse talenten op een zo hoog mogelijk leeftijdsniveau. Dochter Maud is vijftien en speelt in de U20. Daar kan ze makkelijk meekomen, zo bleek afgelopen zaterdag in het ICL. Tegen Almonte scoorde de 190 centimeter lange forward 15 punten.

 

 

Het werd een eenvoudige 72-39 overwinning voor de Lions, die met drie zeges nog ongeslagen zijn. “Mooie uitslag, maar er zijn heel veel zaken die nog beter kunnen”, vond Marcel Huijbens na afloop. “Toch zagen we ook dat er al nieuwe dingen worden opgepikt. We hebben ze zelf problemen laten oplossen. Het was leuk om te zien dat tijdens een time-out vijf meiden met elkaar overleggen, iets bedenken en dat succesvol uitvoeren.”

 

“Maar uiteindelijk is de basis gewoon basketball”, besluit Huijbens. “En wat je vooral ziet, is dat deze meiden de afgelopen jaren al veel hebben geleerd. Dan is een speelwijze een beetje aanpassen ook niet zo moeilijk. We borduren voort op wat alle Landsmeerse vrouwen-coaches in de afgelopen jaren hebben neergezet.”

Marcel Huijbens na Loon Lions vs Almonte

Fotoalbum (klik op de foto)

 

VU20 Landslake Lions vs Almonte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.