Loon Lions bij vlagen veelbelovend in oefenwedstrijd tegen Willebroek

In eerste oefenwedstrijd van het seizoen liet Loon Lions een prima indruk achter. De Lions wonnen niet alleen de wedstrijd van de Belgische eersteklasser, maar deden dat ook met enige overmacht.

En dat terwijl coach Harvey van Stein en zijn team pas een week aan het trainen zijn, terwijl Willebroek al langer bezig is en zelfs al enige oefenwedstrijden achter de rug heeft. Waarbij ook aangetekend mag worden dat de Belgische competitie toch nog wel een stukje hoger mag worden aangeschreven dan de Nederlandse.

Loon Lions speelde niet van begin tot eind een goede wedstrijd en soms het tegendeel daarvan. Maar bij vlagen ging de intensiteit omhoog en lieten de Landsmeerse vrouwen zien tot veel in staat te zijn.

Het was duidelijk dat de bank dit jaar diep is en coach Van Stein veel keuzemogelijkheden heeft, zeker als de geblesseerde José Verhulsdonck en Tessel van Dongen na de winterstop hun eerste minuten weer kunnen maken.

Dat was ook de conclusie van nieuwe oefenmeester zelf. “We staan nog aan het begin van onze opbouw. Een aantal meiden is deze zomer gewoon doorgegaan met de nationale teams, dus we moeten uitkijken voor overbelasting, maar we hebben goed en intensief getraind deze week.”

Van Stein oogde meer dan tevreden. “Ik zie veel potentieel, dat in deze wedstrijd zo nu en dan naar boven kwam. Zo’n oefenwedstrijd gebruik je natuurlijk om iedereen speeltijd te geven en te kijken welke line-ups het beste werken, maar je ziet al: als de verdedigende intensiteit er is, werkt het ook door in de aanval en zijn we tot mooie dingen in staat. Dat is iets om op voort te bouwen.”

Tegenover de afwezigheid van beide geblesseerden stond het debuut van Ella Bouman en Roos Hof. En natuurlijk de thuiskomst van veterane Nadine Boesaart, die de laatste twee jaar bij Dozy Den Helder doorbracht. De 35-jarige ex-international begint aan haar 22e seizoen in de eredivisie en maakte een fitte en gretige indruk.

Roos Hof, 11 punten

Roos Hof (forward, 1.83 m) speelde vorig jaar in Duitsland bij de Krotdorf Kings. Ella Bouman (center, 1.88 m) speelde bij Amazone en trainde bij het CTO. Beiden lieten goede dingen zien. Hof eindigde met 11 punten en Bouman met 10.

Ander speelsters in de dubbele cijfers waren Tanya Bröring met 17 punten en Fieke Ligthart met 11. Kim Hartman eindigde met 9 punten.

Begrijpelijkerwijs hadden de Lions – met Boesaart en Hof in de basis – enige tijd nodig om op gang te komen. Na de eerste periode gaf het draagbare scorebord (het vaste scorebord wordt vervangen door een indrukwekkend nieuw exemplaar) een achterstand van 17-22 aan.

Ella Bouman, 10 punten

Willebroek was trefzeker en Loon Lions wist de basket nog niet goed te vinden. Dat gebeurde pas in de loop van het tweede kwart, toen de Landsmeersen een achterstand van 21-31 omzetten in een 43-34 voorsprong met rust. Een 22-3 run dus, met een barrage van driepunters uit handen van Roos Hof, Tanya Bröring, Charlotte van Kleef en Kim Hartman.

In de derde periode tilden de Lions de marge zelfs naar 20 punten, 56-36, maar lieten Willebroek daarna weer in de wedstrijd komen. Het Belgische team besloot het kwart met een 2-10 run, waardoor de Landsmeerse voorsprong verschraalde tot 12 punten, 58-46.

Dat ging nog even zo door in het laatste kwart, tot het verschil werd teruggebracht tot 68-62. Loon Lions hield het echter in de laatste minuten het hoofd koel en liet Willebroek niet verder nabij komen. Het resultaat was een 76-65 overwinning.

Fotoalbum (klik)

Loon Lions vs Willebroek, 2-9-2017