Loon Lions steelt eerste wedstrijd in Katwijk

_DSC6656

De finaleserie van 2015-2016 belooft spannend te worden. Loon Lions sleepte gisteravond na verlenging een 82-88 overwinning uit het vuur, maar het dubbeltje had net zo goed de andere kant uit kunnen vallen. De Lions verkwanselden in de tweede helft een voorsprong van 13 punten en kwamen in het vierde kwart in de problemen. Gelukkig had het Landsmeerse team nog net voldoende veerkracht om zich uit de nesten te werken.

Het was play-off-basketball op z’n best. Het bestuur van Solar-systemen Grasshoppers had een mooie ambiance gecreëerd in sporthal Cleyn Duin en het publiek kreeg een ware thriller voorgeschoteld. Er waren een kleine honderd supporters uit Landsmeer meegereisd, die zich merendeels in het rood hadden gestoken en voor veel lawaai zorgden.

Solar-systemen Grasshoppers moest het zonder hun belangrijkste scorer Sharon Beld doen. De ex-Lion liep in de laatste halve-finale-wedstrijd een serieuze knieblessure op en liep met krukken.

Bij de Lions kwam Tanya Bröring in de buurt van een triple double met 22 punten, 9 rebounds, 8 assists en 5 steals. Fieke Ligthart had een fraaie double-double, met 21 punten en 15 rebounds. Ook Marlous Nieuwveen liet twee keer dubbele cijfers aantekenen: 10 punten en 12 rebounds. Beau Baars schoot 13 punten (drie driepunters) bij elkaar en Tessel van Dongen 12 (vier driepunters).

Tanya Bröring
Tanya Bröring

De Lions staan 1-0 voor in de serie en pakten thuisvoordeel, maar het gezicht van coach Molly McDowell stond na de wedstrijd op onweer. “We hebben geluk gehad. We verdedigden zo slecht, dat ik het gevoel heb dat we deze overwinning eigenlijk niet verdienen. Vooral in het derde en vierde kwart, toen het erop aankwam, liepen sommige speelsters van Grasshoppers door onze verdediging alsof we er niet stonden. We stonden 15 punten voor in de derde periode en kwamen alsnog op achterstand. We hebben dat – met enig geluk – hersteld, maar dit mag een ervaren team als het onze niet overkomen. We zullen in de rest van de serie echt beter moeten verdedigen, als we landskampioen willen worden. ”

Loon Lions startte met een 7-0 voorsprong, maar keek na het eerste kwart tegen een 17-13 achterstand aan. In de tweede periode breidde Solar-systemen hun voorspong zelfs nog uit tot 28-18 na een driepunter van Janine Guyt en een score van Inez van Hulsen. Een 0-13 Landsmeerse run, met driepunters van Tanya Bröring en Beau Baars brachten de Lions echter weer aan de leiding: 28-31. Met rust was de marge zelfs in Landsmeers voordeel uitgebreid tot 35-46.

In het derde kwart wisten de Lions het verschil nog te vergroten tot 13 punten, maar vanaf de vijfde minuut – Tanya Bröring zat toen even aan de kant na een pijnlijke en angstige botsing – kroop Grasshoppers dichterbij. Bij het begin van de laatste periode was de voorsprong geslonken tot 7 punten: 57-64.

Inmiddels zat Kim Hartman op de Landsmeerse bank met haar enkel in het ijs. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat haar status is en of ze woensdag kan meespelen.

Kim Hartman
Kim Hartman

De thuisploeg startte het vierde kwart met een 6-0 run die besloten werd met een driepunter van Noor Driessen en het verschil tot één punt reduceerde: 63-64. De verdediging van Loon Lions leek te desintegreren en de Katwijkse speelsters liepen lay-ups. Aan de andere kant wilden de Landsmeerse doelpogingen niet vallen. Het resultaat was een 72-68 Katwijkse voorsprong met nog twee minuten op de klok.

Een treffer van Fieke Ligthart van dicht bij de basket leidde tot 72-70. De volgende Katwijkse aanval eindigde in een onsuccesvolle doelpoging van Evelien Messemakers, waarna Beau Baars voor de Lions een driepunter miste, zelf de rebound pakte en met een reversed lay-up in druk verkeer voor 72-72 zorgde. Een minstens even moeilijke lay-up van Corine Manuputty zette Loon Lions met nog een minuut op de klok weer op voorsprong, maar Fleur Kuyt trok de stand met nog 30 seconden te spelen weer gelijk. Fieke Ligthart kreeg nog de kans de wedstrijd te winnen, maar miste een korte jumper.

Tessel van Dongen
Tessel van Dongen

Dat betekende dus een verlenging. Dankzij een wat gelukkige driepunter-met-bord van Tessel van Dongen, twee geslaagde vrije worpen van Fieke Ligthart en een score van Marlous Nieuwveen wisten de Lions een voorsprong van 78-81 te bewerkstelligen met nog 1:35 te gaan. Fleur Kuyt bracht het verschil weer terug naar 1 punt, waarna een serietje missers aan beide kanten volgde. De klok tikte inmiddels door en met nog 14 seconden te spelen zag Noor Driessen zich genoodzaakt een fout op Tanya Bröring te maken, die koel bleef op de vrije worplijn: 80-83.

Het zorgde echter voor Katwijks balbezit. Fleur Kuyt kwam met 12 seconden op de klok aan de andere kant op de vrije worplijn na een fout van Marlous Nieuwveen. Ook zij miste niet en maakte 82-83. Een Katwijkse fout bracht Tanya Bröring vervolgens weer op de lijn, 82-84. Tanya miste de tweede poging, maar Fieke Ligthart bemachtigde de bal. Er volgde meteen weer een Katwijkse fout en Fieke faalde niet op de lijn: 82-86. Een steal en een score van Beau Baars leidde vervolgens tot de eindstand van 82-88.

Beau Baars in de armen van Marlous Nieuwveen
Beau Baars in de armen van Marlous Nieuwveen

Album by Tine Sierink

Loon Lions @ Solar-systemen Grasshoppers 7-5-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.