Molly McDowell start met winst op Lintex Binnenland

Het debuut van Molly McDowell als hoofcoach van Loon Lions had nauwelijks beter kunnen verlopen. In eigen huis versloegen de Lions runner-up Lintex Binnenland met 59-49.

In tegenstelling tot de eerste helft van het seizoen, toen Binnenland veel schade opliep door een ware blessureplaag, was het Barendrechtse sterrenteam nu compleet, op Randell van der Lee na. En dat maakt veel verschil. Eerder in januari versloeg Lintex Binnenland toppers Dozy Den Helder en Solar-systemen Grasshoppers. Coach Joost van Rangelrooij en zijn meiden zijn op jacht naar een plaats in de play-offs. Door de nederlaag tegen Loon Lions is de kans daarop wat kleiner geworden voor Binnenland, maar nog niet verkeken.

McDowell leidde donderdagavond in het ICL voor het eerst de training als eindverantwoordelijke. Zij wordt de rest van het seizoen bijgestaan door coach Jesse Korf, die zaterdag naast McDowell op de bank plaats nam. Korf zal echter door zijn werk niet elke training en wedstrijd aanwezig kunnen zijn. Daarvoor wordt nog naar een oplossing gezocht.

Molly McDowell en Jesse Korf
Molly McDowell en Jesse Korf

De vraag is of McDowell van plan is in dit stadium van het seizoen haar eigen stempel op het team te gaan drukken. “Ik heb wel een paar aanpassingen in gedachten”, zei de kersverse hoofdcoach na de wedstrijd. “Daarmee hebben we deze wedstrijd al geëxperimenteerd. Sommige dingen werkten. Ik was vooral tevreden over onze verdediging, die met name het eerste kwart erg goed was. Aanvallend liep het minder, daar is nog veel ruimte voor verbetering. Maar ik ben erg blij met deze overwinning.”

Tanya Bröring scoorde 16 punten, Kim Hartman had er 10 en Marlous Nieuwveen droeg 8 punten en 11 rebounds bij.

Bij Lintex Binnenland scoorde Zera Butter 19 punten en Eline Kasius 12.

Tanya Bröring maakte 2-0 en daarna stond Loon Lions nooit meer achter. De Landsmeerse verdediging zat goed dicht en Binnenland kon pas in de negende minuut het eerste punt laten aantekenen, via een vrije worp van Rachel Roubehie-Fissa. Helaas was Loon Lions niet in staat om gebruik te maken van de geringe Barendrechtse productie, want het was zelf ook niet bepaald trefzeker. Vandaar dat het eerste kwart eindigde de lage stand van 10-6.

Tanya Bröring, 16 punten
Tanya Bröring, 16 punten

Ook in de tweede periode waren de punten duur en ging de wedstrijd gelijk op. De kleedkamers werden opgezocht bij een stand van 23-19.

De beslissing leek te vallen in het derde kwart. De Lions startten met een 8-0 run, die werd afgesloten met een steal en lay-up van Kim Hartman, 31-19. Deze marge bleef de hele periode bestaan, maar had aanzienlijk groter kunnen zijn indien de Lions wat trefzekerder waren geweest met hun vrije worpen. Marlous Nieuwveen zette vanaf de lijn de kwartstand van 44-30 op het bord.

Maar de wedstrijd bleek nog niet gespeeld. In de vierde periode was het de beurt aan Binnenland om met een run te starten. Vijf minuten lang scoorde Loon Lions niet. Het Barendrechtse team scoorde tien opeenvolgende punten en kwam op 44-40. In de negende minuut maakte Zera Butter met een vrije worp zelfs 51-49. Maar daarmee was de Barendrechtse koek op.

Een time-out van McDowell volgde met nog 1:21 minuut te spelen. Een driepunter van Tessel van Dongen uit de hoek zorgde vervolgens voor de nodige lucht, 54-49. Binnenland zat inmiddels in foutenlast en miste twee driepuntspogingen achtereen.

Sanne van Dongen en Tanya Bröring waren in deze fase wél trefzeker vanaf de vrije worplijn en stelden de zege zeker. Loon Lions blijft (mede) aan kop gaan in de Vrouwen Basketball League.

Fotoalbum Tine Sierink

Loon Lions vs Lintex Binnenland 30-1-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.