Jong talent: Sanne van Dongen

Volgend jaar maakt Sanne van Dongen haar debuut in de eredivisie bij ProBuild Lions. De achttienjarige point guard begon haar loopbaan op negenjarige leeftijd bij Harlem Lakers en zette haar carrière voort bij Mosquito’s en BV Apollo. Ook maakte zij nog even een uitstapje naar het voetbal, maar dat beviel niet. Haar tweelingzus Merel bleef daar wel hangen en speelt nu in het Nederlands elftal. Hun oudere zus Tessel speelt basketball bij het CTO. Kortom: het talent zit kennelijk in de genen.

Want talent heeft Sanne. Ze is de startende spelverdeelster bij het promotiedivisieteam van BC Apollo, dat gecoacht wordt door Dwight van West. Bij ProBuild Lions wordt Sanne de back-up van Molly McDowell. “Ik heb hoge verwachtingen en denk ontzettend veel te kunnen leren bij de coaches van ProBuild en van speelsters als Molly”, aldus Van Dongen. “Ik kijk nu al naar het komende seizoen uit.”

Volgens coach Laki Lakner is Sanne van Dongen een van de betere jonge point guards van Nederland. “Ik vergelijk haar met speelsters als Zera Butter. Ze moet het natuurlijk nog gaan waar maken op eredivisieniveau, maar ik heb veel wedstrijden van BC Apollo gezien het afgelopen jaar en ik denk dat ze echt goed is. Brutaal, snel, balvaardig, ze leest het spel en geeft leiding: kortom, wat je van een point guard verwacht. Ik denk dat ze prima achter Molly kan spelen.”