Veranderingen

Deze week heeft coach Laki Lakner met alle spelers van het huidige team gesproken. De coach kondigde enkele veranderingen aan. De belangrijkste mededeling was dat de Lions volgend jaar nog meer trainingsuren gaan maken. “We gaan vijf keer twee uur per week trainen”, zo liet de coach weten. “Vier keer ‘s avonds en één keer ‘s ochtends. Daarnaast zullen de meiden minstens drie keer per week een fitnessprogramma moeten afwerken en een keer per week een videosessie voorgeschoteld krijgen.”

“Alles bij elkaar moeten speelsters – inclusief de wedstrijd – er zo’n 20 uur per week in kunnen steken. Dit is een overgangssituatie naar een meer professionele aanpak die we komende jaren verder willen doorvoeren. We denken zo nog beter te kunnen aansluiten bij de opleidingsprogramma’s van de NBB, zoals het CTO. Meiden die daar klaar zijn, moeten er bij ons in trainingstijd niet veel op achteruit gaan en qua begeleiding en concurrentie op de training zelfs in een betere situatie terecht komen. Als je je elke dag kan optrekken aan het niveau van teamgenoten als Molly McDowell, leer je ongelofelijk veel.”

Op dit moment zijn er bij ProBuild nog enkele meiden die fulltime werken. Zij mogen de ochtendtraining laten schieten. Speelsters die ook dat verlichte programma niet kunnen draaien, zullen naar een andere club moeten omzien. Maaike van de Bovenkamp heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat dit haar te veel zou worden, ook al omdat ze niet in Amsterdam woont, maar in Utrecht. Ook Jinga Gosschalk zal op zoek gaan naar een andere club. De meeste andere speelsters hebben al laten weten zich graag aan te passen aan het verscherpte regime. Een enkele aarzelt nog.

Of ProBuild een Amerikaanse opvolgster voor Kati Harty zal aantrekken, is nog niet beslist. “We willen graag werken met jonge, gretige Nederlandse topspeelsters”, aldus Lakner. “We zijn in gesprek met enkele kandidaten. Lukt dat niet, dan zullen we uiteraard in het buitenland gaan kijken. Maar dat heeft niet onze voorkeur. Wat we nu proberen neer te zetten, komt voort uit een lange-termijn visie, die ons uiteindelijk Europa in moet brengen. Hoe het volgend jaar in de competitie uitpakt, zien we wel.”