Lente League

Het seizoen 2010-2011 is korter dan gewoonlijk. We zijn in oktober begonnen. Celeritas Donar is sinds vorige week al uitgespeeld, dus voor hen duurde de competitie vier-en-een-halve maand. Voor Wereldtickets en ProBuild duurt het seizoen het langst: zij spelen op 26 maart de bekerfinale. Dat is dus zes maanden. De overige teams zitten daar een beetje tussenin.

De korte duur van het seizoen heeft te maken met het programma van het Nederlands team, dat in het voorjaar een kwalificatietoernooi moest spelen. Toen het eredivisieprogramma al was vastgesteld bleek dat kwalificatietoernooi weer van de baan te zijn, maar toen dat bekend werd, was het al te laat om het schema weer te veranderen.

Om het gros van de Nederlandse basketballtop niet zes tot acht maanden in ledigheid te laten doorbrengen, heeft de Dames Eredivisie Commissie met de clubs afgesproken dat er een zogenaamde Lente League zou worden verspeeld: een soort vrije nacompetitie waaraan de clubs met opnieuw samengestelde teams zouden kunnen deelnemen. Speelsters uit de oorspronkelijke selectie, junioren, of meiden die van de straat worden opgepikt; het maakt niet uit. De Lente League duurt tot in juni en eindigt met een Final Four toernooi. Niet alle clubs waren even enthousiast (ProBuild Lions en HLB Accountants niet, bijvoorbeeld), maar iedereen heeft zich wel verbonden om mee te doen. Het schema voor de Lente League is inmiddels gemaakt.

Begin deze week kwam er een rondzend-mail uit Bemmel, waarin Lekdetec liet weten voor de Lente League geen team op de been te kunnen brengen. Blessures en drukte met de U20 maakten dit onmogelijk. Duidelijk is dat ook andere teams met blessures te kampen hebben. Het roept de vraag op of we de Lente League eigenlijk nog wel willen. ProBuild Lions was zoals gezegd niet enthousiast: het gaat om niks, publieke belangstelling zal er niet zijn, maar we moeten wel het vrijwilligerslegertje rond het team op de been houden en kosten voor onder meer reizen en zaalhuur maken. Niettemin geldt: afspraak is afspraak en als de Lente League gehouden wordt, doen we gewoon mee.

Maar de vraag is dus: willen we die Lente League in meerderheid eigenlijk nog steeds? En zit het publiek er op te wachten? In de rechterkolom een kleine poll om de opinie te peilen. En hieronder kunnen meningen geplaatst worden.

Spring League
Due to the schedule of the national team, the competition is cut short with almost two months. Including the play-offs it usally lasts until the end of May, but this season we’re done at the end of March. To compensate for this the Dutch Basketball Association has decided to organize a so called Spring League, which will be concluded with a Final Four tournament in June. It is allowed to add new players to the roster. ProBuild LIons was not too enthousiastic about the whole idea, but like all other teams we committed ourselves to participate. But this week Lekdetec Bemmel announced to have second thoughts about the Spring League, resulting in their decission to decline from participating. In reaction we put up a little poll on the right side of this website: do we want the Spring League to be cancelled?

13 thoughts on “Lente League

 1. Het is wel fijn om nog een paar maanden te kunnen ballen! Niet alles hoeft toch te draaien om dat het nederlands team moet spelen? Als basketbalster zou ik het wel fijn vinden om nog een paar maanden te kunnen spelen en aan m’n skills te blijven werken!! Het gaat toch om de ontwikkeling van speelsters, en om 6 maanden stil te zitten zal het nederlands niveau helemaal niet helpen! In het buitenland zoals bijvoorbeeld america heb je heel veel summer legueas waar je jezelf kan ontwikkelen!! Jezelf ontwikkelen doe je vooral in de zomers/lente waar je individueel hard moet trainen, maar zeker ook door competatief te spelen. Naar mijn mening kan het nederlands basketball niveau zeker verbetert worden en dit doe je alleen door zoveel mogelijk in competitie verbanden te spelen! Practice makes perfect!!

 2. Lijkt mij helemaal Niets.Je moet ook een team kunnen samenstellen,en dat is voor sommige clubs een moeilijkheid.Afgezien van de extra kosten die e.a. zal meebrengen.
  Even naar Groningen,of Tubbergen voor een wedstrijd om NIETS.
  Beter is het om het in de vorm te doen zoals de mannen doen,paar toernooidagen,en dan een finale weekend.
  Dus twee poules maken,en aan het eind de nr 1 tegen elkaar enz.
  Overigens gaat het gerucht rond dat er meerdere clubs niet mee willen/kunnen meedoen.

 3. zoals jinga al zegt practice makes perfect, wedstrijden zijn niet noodzakelijk.
  competitie lijkt mij niet zinnig, maar toernooi dagen zoals herman beschrijft is beter concept.

  Als we speelsters goed willen opleiden zal er ook veel aandacht aan het fysieke gedeelte gegeven moeten worden en dat doe je in het off season.

  op zich goed initiatief om iets te organiseren, dat is beter dan niets maar nee meteen gaan er mensen zoals herman negatief reageren, wel goed dat herman met alternatief komt maar waarom nu pas?

  En wat mij betreft mag na de competitie alles om het NL team draaien daar zijn ze goed bezig, gaat nog een heleboel niet zoals het zou kunnen maar de intenties zijn meer dan goed en de resultaten zijn er ook al.

 4. @ Coach.(welke echte naam hoort daar te staan?)
  Of je nu positief of negatief reageert,blijft m.i. om het even.Ik heb geen enkele officiele functie,en pas nu is mij de kans gegeven om mijn gedachten te uiten.En deze is negatief rondom de opzet van de ‘Lentecompetitie”
  Afgelopen dinsdagavond hierover gedachten gewisseld met anderen die eigenlijk mijn mening deelde,maar ja er was wat anders afgesproken?.Maar inzichten kunnen toch veranderen?
  Als we eerlijk zijn blijven er bij de meeste teams toch geen speelsters over.? Amerikanen weg,scheelt geld,speelsters naar de Ned Teams etc. Dus…. m.i. een competitie met weinig kwaliteit.

 5. Mee eens jing 🙂

  Het zou zeker goed zijn als we zo lang mogelijk wat kunnen blijven doen,6 mnd niets doen is niet goed voor speelster op dit niveau, en er zijn ook genoeg speelsters die echt niet uit zichzelf 6 mnd blijven door trainen en moet zeggen das ook best lang.

 6. Als ik goed ben geïnformeerd heeft ook Celeritas-Donar problemen om een selectie te vormen. De Amerikaanse forward Shawna Nicols is dan weg en de Nederlandse forward Naomi Talens is geblesseerd. Laura Cornelius, Anke Kuiper, Floor Schuring en Femke Vaandrager hebben het al druk genoeg met Celeritas under 20.

  Qua financiën en vervoer zijn er wellicht ook nog hindernissen. Zou me niets verbazen als de Groningsen dus ook afmelden.

 7. Het beste is om te kijken wat wel kan. Het is beter voor de dames om zinvol aan de slag te blijven de komende maanden. Of het nu in toernooi of competitievorm gebeurt is mij om het even. Tevens is het de mogelijkheid voor talenten in de regio zich te melden en trainingen met wedstrijden te krijgen. Laten wij dit aanpakken om dames basketball te promoten.

 8. Kijkend naar de situatie bij HLB Accountants; ik spreek als PR-man. op persoonlijke titel; denk ik dat het weinig zin heeft. Argumenten: Ned.Team, routiniers stoppen weer, Amerikaanse al naar huis, geen publieke belangstelling, etc, etc. Daarentegen wel inzet van vrijwilligers, kosten scheidsen, kosten zaalhuur, etc, etc. Volgens mij zit niemand daarop te wachten. Ik vraag me dan ook onder welke voorwaarden deze afspraken zijn gemaakt, al deze feiten kende men toch ook al bij het vaststellen van deze competitie

 9. Laat het Nederlands team dan toch bij elkaar komen en enkele oefenwedstrijden spelen tegen clubs die nog wel een team op de been kunnen krijgen.
  Eventueel oefenwedstrijden tegen buitenlandse teams.

 10. De vraag is nu dus eigenlijk wie er allemaal aan mee doen en met wat voor een team (talenten of routiniers).

  Ik zal voor ik verder ga even vertellen wie ik ben, zodat je een idee krijgt van mijn schrijf motieven. Ik ben Jeffrey, 17 jaar en ik ben een beginnend Rayon-scheids (1 wedstrijd :)). Ik schrijf elke maand een stukje voor de vereniging over scheidsrechter problemen. Je kunt dus wel stellen dat ik als een scheidsrechter kijk.

  Stel deze competitie komt er om talenten nog wat ervaring te geven en de routiniers soepel te houden. Dan heb ik het gevoel dat er veel kansen onbenut blijven, ik weet niet alle ins-and-outs. Zo kunnen verenigingen nieuwe vrijwilligers leren hou ze moeten jureren en kan de bond haar talenten/ambitieuze scheidsrechters wat ervaring op een hoger niveau mee geeft, zonder dat deze onder stress van buitenaf staan (competitie punten om prijzen), over hoe dit zou kunnen heb ik wel wat ideeën maar dat is nu niet belangrijk (mail maar).

  Dus als deze competitie er kom bezoek ik zeker alle (mogelijke) thuis wedstrijden, of ga ik naar een paar toernooien in de buurt. Maar clubs, zorg er voor dat je er uit haalt wat er in zit!

 11. Jullie zeggen: 6 maanden niks doen!!?? Omdat de competitie is afgelopen hoef je toch niet 6 maanden NIKS te doen??

 12. Waarom moeten wij helemaal naar Tubbergen om een wedstrijdje te spelen. We kunnen toch met clubs in de buurt een tournooi organiseren ( CTO )om in vorm te blijven

 13. @Rinu Competitievorm vraagt (denk ik) meer wedstrijden én meer reizen. Dat is voor te veel clubs geen haalbare kaart.

  @jackie Maak er maar “niks” doen van. Maanden zonder een enkele wedstrijd heeft als risico dat er niet scherp getraind wordt, waardoor trainingen niet meer zinvol zijn. Echter, lange seizoenen leiden tot vermoeidheid (en slecht spel). Aparte final four competitie, anderhalve competitie of elite A & B moet je in mijn ogen dan ook niet willen. Korte competitie is goed, mits je de wedstrijden uitsluitend in het weekend speelt. En niet vrijdagavond om 21 uur! Of, wat we ook wel eens zien: zondagavond om 21 uur.

Comments are closed.